• slideshow_2
 • slideshow_3
 • slideshow_4

Бања Лука - град са повољним пословним окружењем

Уређење грађевинског земљишта


Ефекти помоћи привредницима

Водич за инвеститоре

План капиталних инвестиција Града Бања Лука

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Привреда / BFC SEE
BFC SEE PDF верзија   Верзија за штампу

BFC SEE – сертификовање градова/општина са повољним пословним окружењем

Град Бања Лука је у протеклом периоду учествовао је у провођењу активности међународног Програма сертификације повољног пословног окружења у југоисточној Европи и остварила оцјену од 92,5% од укупно 100, те испунила 12 критеријума и више од 80 подкритеријума за унапређење квалитета услуга и информација које јединице локалне самоуправе пружају привредницима и страним инвеститорима. Сертификат је уручен Бањој Луци на III Јадранском конгресу одржаном у Неуму, 26. маја 2015. године.
Програм сертификације повољног пословног окружења је јединствен регионални програм за унапређење конкурентости локалних самоуправа, који се проводи у Републици Србији, Хрватској, Македонији и Босни и Херцеговини. Овај програм намијењен је градовима и општинама, који имају одговорајуће капацитете, стратешки су опредјељене да унаприједе привредни амбијент, привуку инвестиције и подстакну развој локалне економије. Сертификација  градова и општина подразумијева испуњавање, веома захтјевних, 12 критеријума и више од 80 подкритеријума за унапређење квалитета услуга и информација које јединице локалне самоуправе пружају привредницима и страним инвеститорима. Испуњавање ових захтјева је још један од изазова са којима се јединице локалне самоуправе сусрећу на пољу унапређења рада и повећања конкурентности.
Овај програм покренуо је NALED (Национална алијанса за локални економски развој) из Републике Србије у сарадњи са USAID-om (Америчка агенција за међународни развој) 2007. године. У претходној пилот фази сертификовано је 10 градова и општина (Струмица, Велес, Приједор, Бјеловар, Иванец,Сански Мост, Рума, Пирот, Лесковац и Стара Пазова).

Критеријуми повољног пословног окружења у  BFC SEE

Квалитет локалног пословног окружења оцјењује се на основу 80 подкритеријума сертификације који су груписани у 12 критеријума:

 1. Стратешки приступ локалном економском развој
 2. Организациони капацитет за пружање подршке привреди (Канцеларија за ЛЕР)
 3. Укљученост привреде у рад локални управе (привредни савјет)
 4. Ефикасан систем за издавање грађевинских дозвола
 5. Доступност информација и база података релевантних за пословање
 6. Примјена маркетинга у циљу промоције инвестиција
 7. Кредитна способности и финансијска стабилност
 8. Промоција запошљавања и развоја људских ресурса
 9. Подстицање приватно-јавних партнерстава
 10. Адекватна инфраструктура и поуздане комуналне услуге
 11. Транспарентна и стимулативна политика локалних такси, пореза и подстицаја
 12. Примјена информационих технологија.

Предности програма BFC SEE
BFC SEE печат квалитета у кратком року постао је широко признат показатељ ефикасне локалне администрације и повољне инвестиционе климе у југоисточној Европи. Програм обезбјеђује стабилно и унапријед познато пословно окружење које пружа гаранцију инвеститорима да ће све сертификоване општине привреди пружити исти ниво услуга.
Општине које се укључе у програм стичу могућност да се позиционирају у односу на најнапредније локалне самоуправе у јужноисточној Европи и обезбиједе значајну подршку националних и међународних институција и донатора.

Везане вијести:
Бања Лука добила међународни сертификат о повољном пословном окружењу
Бања Лука створила процедуре за повољно пословно окружење

Погледајте још: http://www.naled-serbia.org/sr/news/details/958/Banja-Luka-i-Pancevo-dobitnici-BFC-SEE-certifikata

Градска управа града Бањa Лукa © 2008