• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Обиљежене четири деценије Бањалучког студентског позоришта
Обиљежене четири деценије Бањалучког студентског позоришта PDF верзија   Верзија за штампу

Свечаном академијом у Концертној дворани Банског двора, синоћ је у граду на Врбасу обиљежено 40 година од оснивања Бањалучког студентског позоришта (БСП). Глумац и један од оснивача БСП-а Драгослав Медојевић рекао је да је Бањалучко студентско позориште за 40 година постало респектабилно, те да има мјесто не само у овдашњој култури, већ и у окружењу.
-То је позориште које осваја награде на међународним фестивалима и које организује свјетски фестивал "Кестенбург". Једном ријечју, свјетско позориште - рекао је Медојевић новинарима.
Он је додао да су глумци БСП-а расути по цијелом свијету, од Новог Зеланда и Канаде, до Норвешке и Јужне Африке.

Српски режисер, глумац и сценариста Никола Пејаковић рекао је да БСП обиљежава значајан јубилеј, који се поклопио са реновирањем простора овог позоришта у Господској улици тзв. "Подрум сцена“.

Честитајући јубилеј, градоначелник Бање Луке Игор Радојичић је истакао значај овог позоришта за све младе који желе да се опробају и поиграју на умјетничким даскама, али и за стварне заљубљенике позоришне ријечи.
Град је подржавао и подржаваће рад Позоришта, а велики труд је уложен и у стварање услова за њихов рад, односно да се санирају просторије у Господској улици.
-Нови, обновљени простор омогућава да ови млади људи и у будућности стварају многа дјела истражујући могућности сопственог и умјетничког доживљаја - казао је градоначелник у свом обраћању на свечаној академији.

Честитке БСП-у поводом 40 година од оснивања упутили су и глумци Бранислав Лечић и Ирфан Менсур.
Синоћњој академији у Банском двору присуствовали су и предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, бројни министри у Влади Републике Српске, замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић, начелници више одјељења Градске управе и више одборника Скупштине града Бања Лука, те многе истакнуте личности из дипломатског, културног, јавног и друштвеног живота Бање Луке.

Бањалучко студентско позориште основано је 1977. године на Електротехничком факултету у Бањој Луци, гдје је у учионици број 14 била одржана прва проба са студентима.
Из БСП-а је раније најављено да ће 19. фебруара, на дан оснивања позоришта, у просторијама те културне установе бити организовано рођенданско славље.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008