• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Press / Саопштења
Саопштења PDF верзија   Верзија за штампу

12. мај

Погледајте обуставе саобраћаја 13. маја и 14. маја 2017. године

 

5. мај

Радно вријеме трговина 9. маја
На дан републичког празника – Дан побједе над фашизмом, у уторак 9. маја, мимо Одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града Бањe Луке, у времену од 7.00 до 12.00 часова, могу да раде и:
- трговински објекти правних лица и предузетника у којима се обавља трговина на мало прехрамбеним и непрехрамбеним производима (дјелатност продавница мјешовите робе);
- продајни објекти који се баве трговином на мало месом и рибом;
- продајни објекти у којима се обавља трговина на мало цвијећем (цвјећаре).
Ово је у складу са закључком градоначелника Бање Луке Игора Радојичића, којим се даје могућност рада на дан републичког празника – 9. маја.

Иначе, 9. маја у складу са Одлуком о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града Бањe Луке раде:
-у времену од 00.00 до 24.00 часа правних лица и предузетника који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача, и продаја истих; трговински објекти типа „драгстор“ и трговински објекти у аутобуским и жељезничким станицама и на бензинским пумпним станицама;
- у времену од 8.00 до 21.00 час – трговине на мало погребном опремом.

Послодавци су радницима, који буду радили на дан републичког празника, дужни да омогуће остваривање права у складу са законским прописима о раду.

28. априла
Радно вријеме за 1. и 2. мај

На Међународни празник рада, у понедјељак 1. маја, мимо Одлуке о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима, који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града, у времену од 7.00 до 12.00 часова, могу  да раде и продајни објекти самосталних предузетника који се баве трговином на мало месом и рибом. Ово је у складу са градоначелниковим закључком којим се даје мoгућност рада на дан републичког празника - 1. маја 2017. године.

Иначе, 1. маја у складу са Одлуком о одређивању радног времена правним лицима и предузетницима, који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност на подручју града раде:
- у времену од 00.00 до 24.00 часа правна лица и предузетници који обављају дјелатност производње хљеба, пецива, свјеже тјестенине и колача, и продаја истих; трговински објекти типа „драгстор“ и трговински објекти у аутобуским и жељезничким станицама и на бензинским пумпним станицама, те
- у времену од 8.00 до 21.00 час – трговине на мало погребном опремом.

Наведени субјекти могу да раде и 2. маја, а уз њих другог дана републичког празника на подручју града Бање Луке од 8.00 до 16.00 часова могу да раде и правна лица и предузетници који обављају трговинску, занатску и услужну дјелатност.

Угоститељска дјелатност
Према Одлуци о одређивању радног времена угоститељским објектима на подручју града Бање Луке сви угоститељски објекти који се налазе изван стамбено-пословних објеката колективног становања за вријеме празновања републичког празника -Међународног празника рада, односно 1. и 2. маја могу да раде:
- Ресторани, угоститељски објекти за исхрану и пиће, и угоститељски објекти за пиће - у времену од 07 до 23 часа;
- Угоститељски објекти смјештени изван стамбено-пословних објеката колективног становања којима је додијељен знак квалитета „Златна кашика" - у времену од 07 до 24 часа;
- Диско-барови, диско-клубови (дискотеке), барови и ноћни барови - у времену од 19 до 02 часа.
Радно вријеме осталих угоститељских објеката на подручју града Бање Луке се не мијења.

Послодавци су радницима, који буду радили у дане предстојећих празника, дужни да омогуће остваривање права у складу са законским прописима о раду.

28. април
Градска управа не ради 1. и 2. маја

У складу са Законом о празницима Републике Српске, због обиљежавања Међународног празника рада, нерадни дани у Градској управи Града Бања Лука биће 1. и 2. мај 2017. године.
У дане републичких празника не раде републички органи и организације, органи јединице локалне самоуправе, предузећа, установе и друге организације и лица која професионално обављају услужне и производне дјелатности.

28. април
Експериментална линија јавног превоза до Јошикове воде

На захтјев мјештана Јошикове воде и ОШ „Мирослав Антић“, од 28. априла ове године, уводи се експериментална линија јавног превоза, са пет полазака дневно из Јошикове воде према граду и пет полазака ка Јошиковој води – наведено је из Одјељења за саобраћај и путеве.  Експериментална линија ће бити на снази до 30. јуна 2017. године, и у том периоду ће се извршити бројање путника.

- На релацији до Јошикове воде саобраћаће експерементална линија са поласцима из Јошикове воде  у  9.45, 13.45, 15.45, 19.05 и  22.25 часова, као и пет полазака до Јошикове воде из смјера града, односно аутобуси на наведеним поласцима који су саобраћали до Бистрице, продужаваће до Јошикове воде.

На овај начин, мјештани на локалитету Јошикова вода ће, поред постојећих 18 полазака, моћи користити још додатних пет, односно укупно 23 поласка ка граду и исто толико из града.

6. април
Манифестације поводом Дана града од 18. до 22. априла

Дан града – 22. април, Бања Лука ће ове године обиљежити од 18. до 22. априла, а главни мотив овогодишње прославе биће - Бања Лука као град младих и пријатељ дјеце – рекао је на данашњој конференцији за новинаре у Градској управи градоначелник Игор Радојичић, представљаjући детаљно програм прославе.

- У договору са Универзитетом у Бањој Луци, истовремено ће бити одржана манифестација Дани студената и програм те манифестације је уклопљен у обиљежавање Дана града. У тој седмици планирамо и отварање два нова дјечија игралишта – у парку Младен Стојановић и у Борику. Очекујем да поред отварања игралишта, потпишемо уговоре о изградњи још неколико дјечијих игралишта. Планиране су и предшколске игре на Градском стадиону и сваког дана неколико музичких садржаја у Парку Петар Кочић за дјецу школског и предшколског узраста – навео је Радојичић.

Градоначелник је истакао да су при крају преговори, да се у седмици обиљежавања Дана града, на Кастелу отвори изложба о диносаурусима, која је имала запажен одјек у нашем региону. Према његовим ријечима - ако завршимо финансијску конструкцију, изложбу бисмо отворили у наведеној седмици и она би трајала два или три мјесеца.

- Неколико вечери су предвиђени забавни садржаји у граду, а бина ће бити на локацији у центру града, код Краша. Ту ће бити неколико концерта – Бањалучка филхармонија ће свирати филмске хитове заједно са Оркестром Војне академије из Београда, у порти Храма Христа Спаситеља биће одржан заједнички концерт Мандолинског оркестра града Патре и Градског тамбурашког оркестра Бања Лука. 22. априла увече, код Краша, наступиће Рок симфонија, а биће уприличен и концерт посвећен Демофесту на Кастелу. Ту је и наступ три бањалучке даме - Оне три, а у оквиру Дана студената, 27. априла, свираће Рибља Чорба у кампусу – рекао је даље Радојичић представљајући програм Дана града. 

Он је нагласио да је припремљен богат програм догађаја из културе.

- У петак 21. априла, предвиђено је отварање изложбе коју организујемо са Матицом српском из Новог Сада. То ће бити ликовна изложба и очекујем велико занимање и одзив бањалучке публике. Имамо и изложбу студентског плаката, као и изложбу о познатим бањалучким љекарима – казао је градоначелник.

Игор Радојичић је подсјетио да је јуче Скупштина града донијела одлуку о додјели признања, те да ће ове године Златни грб добити Краљевина Шпанија и кошаркашица Саша Чађо.
- Ове године се навршава 100 година од Велеиздајничког процеса у коме је низ виђенијих Срба, под Аустроугарском, било осуђено на смртне казне. Захваљујући ангажману краља Алфонса њима је поштеђен живот и због тога је Краљевина Шпанија један од добитника признања. У знак захвалности откривамо спомен- плочу краљу Алфонсу у центру града – истакао је Радојичић.

Он је додао да је, у договору са трговцима и угоститељима, 22. априла, у улицама Веселина Маслеше, Бана Милосављевића и Гајевој, предвиђен додатни дан куповине, односно биће продужено радно вријеме угоститељских и трговинских објеката, те омогућени додатни попусти.

У седмици обиљежавања Дана града, планирано је отварање амбуланте у Доњим Колима, потписивање још једног протокола који се односи на права дјеце, а ту су и бројни спортски садржаји као што су атлетска улична трка, пливачки митинг, кајак трка, турнир у куглању, бадминстон турнир итд.

Комплетан програм обиљежавања Дана града, можете погледати овдје.

Саопштења из марта 2017. године

Саопштења из фебруара 2017. године

Саопштења из јануара 2017. године

 

САОПШТЕЊА ИЗ 2016. САОПШТЕЊА ИЗ 2015.

 

Градска управа града Бањa Лукa © 2008