• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Усвојена одлука о расписивању јавног позива за стратешког партнера за изградњу и финансирање новог постројења Топлане
Усвојена одлука о расписивању јавног позива за стратешког партнера за изградњу и финансирање новог постројења Топлане PDF верзија   Верзија за штампу

Скупштина града Бања Лука усвојила је на данашњој осмој сједници приједлог одлуке о расписивању јавног позива за подношење пријава за избор стратешког партнера ради изградње и финансирања новог постројења Топлане. 

Коментаришући ову одлуку градског парламента, градоначелник Игор Радојичић је нагласио да је ово једна од најзначајнијих одлука за ову годину, а можда и дуговрочно. 

- Пројекат нове топлане је сигурно највећи финансијски и технички пројекат у граду за ову годину. Имамо оптимистички план да ове године добијемо ново потројење на дрвну сјечку и да у новој сезони заборавимо главобољу коју имамо са мазутом и да имамо нову топлану која испоручује топлотну енергију 24 часа, и по истој цијени. Корист од тог пројекта имаће, прије свега, грађани, јер су се многи искључивали у протеклом периоду, а код свих је превладавала несигурност да ли ће уопште бити гријања – рекао је Радојичић.  

Он је додао да постоје видљиви велики отпори овом пројекту и да разни лобији раде на томе да се овај пројекат не спроведе. 

- Добро се сјећам прошлогодишње кампање и става опозиције која је тражила промјену, а сада на сваки покушај промјене пружају невјероватан отпор. Овдје се ради о доношењу крупне одлуке о промјени. Десетине милиона марака које смо дали отишле су на куповину мазута. Новац је отишао на увоз енергента који је скуп, и практично бачене на ложиште Топлане. Гријањем на дрво имамо домаће тржиште, домаћу фирму која производи енергент и све паре остају овдје. Тако да не разумијем отпоре, осим лобија које разумијем, и то на овој теми и на теми грађевинарства. Градска администрација се судара са врло опасним лобијима, који чак спремни и на угрожавање безбједности и о томе постоје индиције. Лобији су врло моћни и врло богати, могу да купују људе на терену. Невјероватна је количина отпора која се пружа при сваком покушају да се уведе ред у било коју област – отворено је рекао градоначелник.  

Неколико врло важних питања остало је у сјенци данашње расправе о Топлани. Једно је сигурно кандидатура Бање Луке за европску пријестоницу културе 2024. године. Градски парламентарци су једногласно усвојили приједлог одлуке о аплицирању за учешће Бање Луке у програму „Европска пријестоница културе 2024“.   

- То је јако добар и крупан пројекат који би требало цијелу област културе да подигне на виши ниво у наредних осам година – закључио је Радојичић. 

 Одборници су данас усвојили и приједлог о измјенама и допунама Одлуке о такси превозу на подручју града, затим приједлог одлуке о измјенама Одлуке о извршењу буџета Града Бања Лука, те приједлог одлуке о измјени Одлуке о давању сагласности за издавање гаранције Града Бања Лука за задужење за зајам Топлане а.д. Бања Лука. Прихваћена је и информација о пројекту локалног интегрисаног развоја и релаизацији програма мјера за повећање прихода у градском буџету. Закључком је подржана сарадња Града Бања Лука и УНДП-а на пројекту Локални интегрисани развој – ЛИР. 

 Такође, подршку у Скупштини града добио је и приједлог градоначелника да  начелници одјељења Градске управе и даље остану у статусу вршилаца дужности.  


Градска управа града Бањa Лукa © 2008