• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Једногласна подршка кандидатури Бање Луке за европску пријестоницу културе
Једногласна подршка кандидатури Бање Луке за европску пријестоницу културе PDF верзија   Верзија за штампу

Скупштина града Бања Лука је, на сједници одржаној 15. марта ове године, једногласном подршком одборника, усвојила одлуку о кандидатури за учешће нашег града у програму „Европска пријестоница културе (ЕПК) 2024. године“. Припрема и израда потребне документације за кандидатуру Бање Луке одвијаће се до 2020. године, када се очекује проглашење три европске пријестонице културе за 2024. годину.

Планирано је да у 2018. години, Скупштина града размотри и усвоји стратегију развоја културе Града Бања Лука која је повезана са развојном Стратегијом Града Бања Лука, а која је један од услова за учешће Бање Луке у програму „Европска пријестоница културе 2024. године“. 

Град Бања Лука ће поднијети пријаву 2018. године када Европска комисија објави званични позив, а Одлуком је предвиђено и давање овлашћења градоначелнику Игору Радојичићу да формира тим за припрему и учешће у овом програму. 

- То је јако добар и крупан пројекат који би требало цијелу област културе да подигне на виши ниво у низу наредних година. Пред нама је осам година великог посла – рекао је јуче градоначелник Радојичић о кандидатури Бање Луке за ЕПК.

За процес аплицирања потребно је предузети низ припремних активности међу којима су формирање радног тима за провођење пројекта, покретање активности за израду стартегије културе Града као једног од предуслова пријављивања/аплицирања за програм ЕПК. Тим активностима дугорочно и стратешки ће се планирати развој културе Бање Луке, а градске власти показаће интерес за област културе као значајног сектора који повезује урбани развој, туризам и образовање као важне сегменте локалног развоја.

Град који понесе наслов европске пријестонице културе настојаће својим активностима побољшати обим, разноликост и европску димензију своје културне понуде, укључујући и међународну сарадњу; проширити приступ и учешће у култури; ојачати капацитет свог културног сектора и његову повезаност са другим секторима, те подићи свој међународни углед.

Својим кандидатуром за ЕПК 2024. године, Бања Лука би потврдила епитет града који његује европске вриједности. Након неколико одржаних састанака на којима су представљене могућности локалних заједница у БиХ да узму активније учешће у пројекту ЕПК, Град Бања Лука је добио подршку културних субјеката града за пријаву за учешће у овом најзначајнијем програму Европске уније у области културе.

- Имајући у виду и чињеницу да су неки градови у Босни и Херцеговини (Мостар, Бијељина, Требиње и Тузла) исказали интересовање за учешће у пројекту ЕПК, а да је Зеница већ донијела одлуку о покретању иницијативе учешћа, сматрамо да би било веома значајно опредијелити се за учешће Града Бање Луке у овом важном пројекту. Према процјенама, апликација за кандидатуру би требало да буде поднесена у марту 2018. године. Проглашење три европске пријестонице културе 2024. требало би да буде у октобру 2019. године, а најкасније до почетка 2020. године, од којих је један град из Аустрије, један из Естоније, а један из земље кандидата/потенцијалног кандидата за улазак у Европску унију – кажу у Одјељењу за културу, туризам и социјалну политику.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008