• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Прихваћен Нацрт статутарне одлуке о утврђивању симбола града и упућен у јавну расправу
Прихваћен Нацрт статутарне одлуке о утврђивању симбола града и упућен у јавну расправу PDF верзија   Верзија за штампу

Нацрт статутарне одлуке о утврђивању симбола града, у којем је описанo идејно рјешење грба Бање Луке - прихваћен је на данашњој сједници Скупштине Града и упућен у јавну расправу, која ће трајати 21 дан.

Градоначелник Игор Радојичић сматра да је у идејном рјешењу грба, којег је урадио најпознатији српски хералдичар Драгомир Ацовић - извучен максимум симболике у којој се грађани могу препознати. То се, прије свега, односи на боје заставе Републике Српске, те на локалне симболе који су се провлачили и у свим досадашњим грбовима - тврђаву Кастел, ријеку Врбас, лист кестена, те двије историјске личности као чуваре штита.

Радојичић је казао да се данас одлучивало о текстуалном опису идејног рјешења, које је врло широко, док сами цртеж, односно приказ може бити различит и разрађује се тек након тога подстатутарним актом.

-Предмет расправе није био цртеж, него опис који каже да се на штиту налази тврђава која је на црвеној површини, да се на подножју штита налази плава ријека и једна мања на сребрној површини са врховима чамаца. То је текстулани опис малог или основног грба који се у самој изради може уредити на различите начине, од облика штита па до сваког од ових детаља – појаснио је градоначелник.

Радојичић је рекао да му је жао што је током расправе на сједници Градског парламента било мало конкретних примједби и да је већина њих била емотивне природе.

-Одлука Уставног суда је таква каква је. Ми је не можемо промијенити и суочавамо се са посљедицама. Симболи су врло емотивна ствар и они се у принципу не намећу, а ми се већ више од десет година суочавамо са одлукама различитих уставних судова, и у задатим околностима се покушавамо сналазити и извући максимум – нагласио је Радојичић.
Он сматра да је предложено рјешње врло квалитетно и у хералдичком и у симболичком смислу.

-Дакле садржи у себи доста тога што не само грађани Бање Луке него и други, који гледају грб као симбол Бање Луке, могу препознати – закључио је градоначелник Радојичић.

Аутор идејног рјешења Драгомир Ацовић присуствовао је данашњој сједници Скупштине и лично је одборницима представио свој рад, те одговарао на њихова питања и примједбе.

Истакао је да је приједлог грба Бање Луке направљен у складу са одређеним нормама, које су биле прописане.

Он је навео да је садржај грба на неки начин условио Уставни суд Републике Српске.

-Ми нисмо могли бирати садржај, него смо покушали дати хералдичку форму садржајима који су нам били прописани и мислим да смо се тога држали дословно - рекао је Ацовић. Како је нагласио, у његовом приједлогу грба постоје обиљежја сва три конститутивна народа.


Приједлог коначног рјешења грба Бање Луке очекује се прије славе града Спасовдана, 25. маја.

Наставак сутра у 9 часова
Скупштина је данас  завршила рад у 17 часова, а наставак је заказан за сутра, за 9 часова. Преостало је 18 тачака дневног реда.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008