• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Скупштина подржала градоначелников приједлог о бенефицијама за инвеститоре
Скупштина подржала градоначелников приједлог о бенефицијама за инвеститоре PDF верзија   Верзија за штампу

Правилник о условима и начину отуђења непокретности у градској својини, по којем инвеститори убудуће могу да земљиште за изградњу нових погона добију испод тржишне цијене или чак бесплатно – усвојен је данас у наставку девете сједнице Скупштине Града. Сa циљем привлачења нових инвестиција и јачања привредних активности на подручју града, новим Правилником - ову бенифицију могли би остварити инвеститори који се обавежу да ће запослити најмање 30 нових радника у периоду од четири године.

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, који је предлагач овог правилника, очекује да би ефекти правилника требало да буду веома позитивни и да Бања Лука буде конкурентна како у окружењу тако и регионално. Како је истакао - већ је било интересовања инвеститора о томе када ће правилник бити усвојен.

-Цијели процес мора бити транспарентан и правилником је предвиђено да Скупштина Града одлучје о томе који је пројекат од економске оправданости и значајан за економски развој и да ли нека понуда испод тржишне цијене заиста испуњава услове, прије свега новог запошљавања и економског развоја – рекао је градоначелник Радојичић.

Како је истакао, Бања Лука мора бити конкурентна за инвестиције и за оно што су приоритети градске власти када је ријеч о развоју, а то су: индустријске зоне, нова улагања и запошљавање у реалном сектору.

-Не можемо бити задовољни само тиме што смо главни град и да ће самим тим неко доћи овдје. Морамо се борити да привучемо инвеститоре и да будемо конкурентни – закључио је Радојичић.

Према правилнику, Скупштина Града би, прије продаје, одређивала који то пројекти испуњавају услове да би били проглашени инвестиционим пројектом од посебног значаја за локални економски развој. Поред тога, градске непокретности из ових категорије би се продавале искључиво на јавном конкурсу.
Због законских ограничења, градске власти до сада нису имале могућност да некретнине у градској својини инвеститорима дају без накнаде. Ступањем на снагу Закона о стварним правима, створена је законска подлога за овакав начин привлачења инвеститора, јер је овим актом дата могућност локалним заједницама да, усвајањем правилника попут овог, градску својину за пројекте од посебног економског интереса дају бесплатно или испод цијене.

Одборници су данас усвојили и Извјештај о раду градоначелника и Градске управе за 2016. годину, као и извјештаје о пословању у прошлој години јавних установа: Дом здравља, Бански двор Културни центар и Спортски центар „Борик“.

Прихваћени су и извјештаји о реализацији годишњег календара спортских манифестација Града Бања Лука за 2016. годину и програма финансирања спорта и физичке културе Града за 2016. годину.

На данашњем засједању, које је завршено у поподневним часовима, усвојен је и Програм коришћења средстава од накнаде за претварање пољопривредног земљишта у непољопривредне сврхе за 2017. годину, којим је предвиђено да се укупна планирана средстава у висини од 250.000 КМ додијеле путем јавног позива регистрованим породичним пољопривредним газдинствима.

У оквиру кадровских питања, дужности су разријешени директори Центра за развој и унапређење села и ЈУ "Бански двор - Културни центар", Миленко Шарић и Милорад Петрић.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008