• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Град Бања Лука у пројекту "Јачање улоге мјесних заједница"
Град Бања Лука у пројекту "Јачање улоге мјесних заједница" PDF верзија   Верзија за штампу

Град Бања Лука се укључио у пројекат под називом „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“, којег реализује УНДП. У пројекту са подручја Бање Луке учествују мјесне заједнице: Чесма, Паприковац, Лауш 2, Росуље, Шарговац и  Сарачица, које су испуниле одређене услове које је носилац пројекта поставио.

Градоначелник Игор Радојичић, послије данашњег састанка са представницима УНДП-а и учесника у пројекту – казао је да ових шест бањалучких мјесних заједница започињу прву фазу пројекта, која би требало да траје наредне двије године са могућношћу да траје и дуже.

-У току пројекта биће укључени новоизабрани савјети МЗ, али и цивилног сектора и средњих школа, те невладиних организација и привредника који у основи треба да раде на јачању капацитета мјесних заједница за рјешавање проблема њихових становника – нагласио је градоначелник.

Укуључујући се и у овај пројекат, према ријечима градоначелника Радојичића, Град покушава да добије пројекте са разним партнерима, подсјећајући да се већ реализују пројекти са Мајкрософтом и Међународном финансијском организацијом, те да се воде преговори са ЕБРД-ом у вези са одређеним аранжманима.

-УНДП нам је био партнер и у току санације штета од поплава и још је активан пројекат за шест објеката уништених у поплавама, а чији власници треба да добију нове стамбене јединице – рекао је градоначелник Радојичић.

У име УНДП, Мајда Ганибеговић изразила је задовољство што се и Бања Лука придружила учесницима пројекта - укупно 25 локалних заједница и 142 мјесне заједнице у БиХ, а који се реализује од 2015. године.

-Пројекат жели да подстакне грађане на што већи активизам ради рјешавања локалних проблема и повезивања са јединицом локалне самоуправе. То се ради на различите начине, и то професионализацијом мјесних заједница кроз успоставаљање услова за рад, модернизацију и умрежавање свих јединица локалних самоуправа и мјесних заједница укључених у пројекат – нагласила је Ганибеговић.

Вршилац дужности начелника Одјељења за општу управу Сања Павловић - рекла је да се пројекат састоји од два нивоа, од којих се један односи на инфраструктурна, комунална и сваке друге облике побољшања, а други се односи на јачање путем активности цивилног друштва и то кроз социјално искључене категорије становништва.

Учешће Града у суфинансирању одређених активности у оквиру овог пројекта биће 30 одсто, а УНДП 70 одсто.
Иначе, „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ“ представља заједнички пројекат Владе Швајцарске и Владе Шведске.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008