• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Обиљежен Дан побједе над фашизмом
Обиљежен Дан побједе над фашизмом PDF верзија   Верзија за штампу

Маршом "Бесмртног пука" данас је у Бањалуци почело централно обиљежавање 9. маја - Дана побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Обиљежавању који организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, присуствовали су бројни званичници Републике Српске, Града и грађани.

Овај „марш“ у којем су учесници у колони носили увећане слике учесника Другог свјетског рата, заставе ратних јединица из НОР-а, транспаренте са пригодним порукам и слично, представљао је марш подсјећања на погинуле војнике и цивиле из НОР-а, који су дали своје животе у борби против фашизма.

У Парку "Петар Кочић" формирана је колона Марша "Бесмртног пука", која је затим кренула до Трга палих бораца, гдје су положени вијенци на споменик погинулим борцима НОР-а.

У име Града Бањалука, вијенац је положио потпредсједник Скупштине Града, Саша Чудић.

Вијенце су положили и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, делегација Владе Српске коју су чинили министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић, изасланик предсједника Републике Миладин Драгичевић, те делегација Вијећа народа Републике Српске.

На споменик су вијенце положили и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, делегација Оружаних снага БиХ и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, као и Амбасаде Русије у БиХ. Вијенце су положиле и делегације СУБНОР-а, Удружења логораша Другог свјетског рата, Републичке организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, Борачке организације Републике Српске, Савеза логораша Српске, Ветерана Републике Српске, Савеза ратних војних инвалида Републике Српске, делегација "Оптима" и "Нестро петрол групе", као и грађани.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008