• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Сумирани досадашњи резултати нове администрације и најављени нови пројекти
Сумирани досадашњи резултати нове администрације и најављени нови пројекти PDF верзија   Верзија за штампу

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић одржао је данас са начелницима свих градских одјељења стратешко савјетовање и планирање на којем су резимирани сви урађени пројекти нове администрације од преузимања власти до данас, те издати задаци за кључне пројекте у овој години.

Како је речено, један од кључних задатака у овој години је рјешавање проблема градске Топлане, односно формирање новог привредног друштва, у сарадњи са приватним инвеститорима.

Градоначелник Радојичић рекао је да је Град спреман да одмах уведе грађевинце у радове на новом постројењу Топлане. Он је најавио да ће Скупштини Града ускоро бити предложени на усвајање уговори о оснивању нове топлане и партнерству са компанијом са којом ће Град формирати нову фирму. 

-Кадa се створе ти предуслови, машине ће моћи да уђу у радове и да до идуће гријне сезоне имамо у погону ново постројење, које ће бити покретано на био масу – рекао је Радојичић током првог дана савјетовања.

Он је додао да је овај процес уско везан са актуелним поступком реструктурисања градског дуга у износу од 75 милиона КМ, за који се боре два банкарска конзорцијума од укупно 11 комерцијалних банака из земље и иностранства.

Говорећи о овом пројекту, Радојичић је казао да је јуче прихватио жалбу конзорцијума четири банке са Уникредитом на челу на резултате међунарoдног тендера за реструктурисање градског дуга.

Он је изразио очекивање да ће овај поступак бити готов током ове седмице.

-Ако тај посао буде завршен ове седмице, Град ће бити у стању да уђе у ребаланс овогодишњег буџета и да инвестира 15 милиона КМ у ново постројење Топлане, што ће бити наш удио у будућој заједничкој фирми са партнером – рекао је Радојичић.

Током данашњег планирања, одржаног у хотелу „Кардијал“ у Бањи Врућици, сумирани су и подаци о стању градских финансија. По стању од 1. маја, Град је остварио приход већи за 1,2 милиона КМ у односу на лањско стање градске касе.

Говорећи о изазовима у раду нове администрације, градоначелник Радојичић је најавио да ће током овог мјесеца бити расписан конкурс за избор свих начелника градских одјељења, пошто су сви тренутно у статусу вршилaца дужности.

-Именовања начелника зависиће искључиво од учинка тренутних вршилaца дужности у пословима који су им повјерени и на то никакав утицај неће имати ни договори унутар владајуће колиције, нити самог СНСД-а – рекао је Радојичић.

Током данашњег планирања, сумирано је стање са највећим пројектима нове администрација и разрађени планови за улазак у нове послове.

Како је наглашено, један од приоритета је и рјешавање локације на којој је раније почела изградња „Сити мола“. У том смислу, представљен је и нацрт урбанистичког рјешења ове локације, по којем би, умјесто тржног центра, на овој локацији никао парк са централним спомен обиљежјем, испод које би биле саграђене подземне гараже.

Међу приоритетима је и израда новог урбанистичког плана Бањалуке, те реализација више инфаструктурних пројеката, попут изградње нове основне школе на уписном подручју насеља Старчевицe/Аде, више кружних токова и саобраћајница, али и претварање некадашњег „Шопинг центра“ у спортску дворану.

Стратешко савјетовање ће бити настављено и сутра, a уведено је у праксу доласком нове градске администрације. Савјетовање служи за резимирање учинака рада градских власти, идентификовање проблема и издавање налога за покретање нових пројеката. 


Градска управа града Бањa Лукa © 2008