• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Нова одлука за кабловску канализацију, 200.000 КМ више у градској каси
Нова одлука за кабловску канализацију, 200.000 КМ више у градској каси PDF верзија   Верзија за штампу

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић упутио је Скупштини града приједлог одлуке о висини накнаде за кориштење путног и осталог земљишта за постављање кабловске канализације, која би требало да уреди ову област и доведе до повећања градских прихода.

Према приједлогу одлуке, која ће се пред одборницима наћи у уторак, 23. маја, кабловски оператери би убудуће плаћали накнаду Граду од 10 фенинга по дужном метру (плус ПДВ). Накнада ће се плаћати за кориштење земљишта за постављање кабловске канализације. Процјењује се да ће се, на основу ове накнаде, у градску касу на годишњем нивоу  сливати најмање 200.000 КМ.

С друге стране, одлуком је прописано да сви оператери који већ имају постављену кабловску канализацију плаћају паушал. Колики ће бити тај паушал, требало би да буде познато већ за неколико седмица, кад се и ова одлука нађе на дневном реду градског парламента.

Начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, истиче да ће градске власти одредити трасе за постављање кабловске канализације, те да ће објављивати јавне позиве на које ће се моћи јавити сви оператери.
Осим подизања градских прихода, Билчар наглашава да је кључни разлог за доношење ове одлуке ефикаснија заштита и рјешавање вишегодишњег проблема са незаконитим постављањем кабловске канализације. Он подсјећа да је и сама Регулаторна агенција за комуникације раније упозоравала на бесправно грађење и узурпацију десетина километара беправних мрежа.

Он истиче да је Град, упоредо са доношењем ову одлуке, Влади Републике Српске упутио иницијативу за измјену Закона о комуналним таксама. Актуелни закон, наиме, не познаје појам кабловске канализације, а што ствара велике проблеме свим локалним заједницама, укључују и саму Бањалуку.

- Управо због законских недоречености, у овај фази смо принуђени да оператерима који већ имају постављену канализацију накнаду наплаћујемо на основу паушала. Због тога, они ће плаћати паушлани износ све док се не донесу измјене Закона о комуналним таксама– објаснио је Билчар.

Као посебну новину, Бичар наводи и намјеру граских власти да код сваке реконструкције и изградње нових саобраћајница кабловским оператерима упути јавни позив за постављање канализације. На тај начин ће се, по његовим ријечима, спријечити стално прекопавање и уништавање саобраћајница.

- Због зашптите саобраћајница, на тој траси наредне двије године неће бити могуће постављање нове кабловске канализације – казао је Билчар.

Према његовим ријечима, новим прописом ће бити стављена ван снаге ранија одлука Скупштине града о кабловској канализацији која се, како наводи, у пракси показала – неспроводивом.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008