• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / RESCUE 3 обука за спасиоце у Бањој Луци
RESCUE 3 обука за спасиоце у Бањој Луци PDF верзија   Верзија за штампу

У Бањој Луци је од 10. до 16. маја одржана RESCUE 3 спасилачка обука која се одвијала према правилима Међународне рафтинг федерације.  Полазници обуке,  имали су прилику да савладају технике које ће им бити потребне при обављању редовних активности, као и неке од напредних обука које се могу примијенити током акција спасавања поплавама угроженог становништва или приликом спашавања на дивљим водама.

- Ово je тек трећи пут да се у Европи одржава једна оваква обука. Много смо радили  са ужадима, на извлачењу људи из ријека, на спасавању. Ријеке теку углавном кроз кањоне у којима нема пуно приступачних тачака, па у случају несрећа, много тога што сам овдје научио сада могу, и знам примијенити - каже Тин Фрањешевић, полазник обуке из Запрешића.

Обуку је водио лиценцирани RESCUE 3 инструктор Марк Хирст. Он је рекао да је ово напредни вид обуке и могу је савладати само најспремнији инструктори.

- Прошле године смо уложили пуно напора да полазнике обуке научимо основне ствари. Момци су стекли много знања у односу на прошлу годину, и то је примјетно. Овдје су услови одлични. Ове обуке су јако битне, поготово за вас јер сте се већ борили са поплавама. Мислим да је одлична ствар што овдје постоји тренинг центар и што служи својој сврси – додао је Хирст.

Знања стечена на оваквим обукама веома се важна, поготово у случају елементарних непогода.  Због тога се стално ради на опремању тренинг центра кажу у рафтинг клубу Кањон.

- Наш трениг центар ће сигурно бити први тог нивоа у региону. Сада овај простор покрива ХГСС, а кад ми завршимо све неопходне обуке, наш тренинг центар покриће остале државе региона. Надамо се да ће наш тренинг центар постати центар у којем ће спасилачке обуке намијењене спасавању у случају поплава проћи и ватрогасци, полицајци и припадници Цивилне заштите, Уложило се доста у опрему у читавој држави, али се са обукама доста каска. Сада ћемо имати тимове који ће обуке радити и на локалним језицима – изјавио је Александар Пастир, предсједник РК Кањон.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008