• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Представљен програм грађанске спремности за одбрану од поплава
Представљен програм грађанске спремности за одбрану од поплава PDF верзија   Верзија за штампу

На Тргу Крајине данас је обиљежена годишњица када су Бању Луку и друге градове у РС погодиле незапамћене поплаве. Овом приликом, представљен је пројекат FloodLife – програм грађанске спремности за одбрану од поплава, којег финансира Европска унија.

Суграђанима су подијељени материјал о поплавама и промовисана употреба информационих технологија, организованост грађана и волонтеризам у случају природних непогода.

Значај подизања свијести грађана о опасностима од поплава, о раном упозоравању и реаговању, заштити живота и имовине препознао је и Град Бања Лука који се активно укључио у развој пројекта. Осим Бање Луке, пројекат обухвата општине Приједор, Челинац и Оштру Луку.

-Овај пројекат има подршку Града Бања Лука, али смо затражили од имплементатора пројекта да размотре могућност да се у њега, поред цивилне иницијативе, укључи и Цивилна заштита, чиме би он добио на ширини. Нама би то користило јер би путем апликације у ванредним ситуацијама могли добити значајне информације, као што су локација угорожених особа или позиција на којој се налазе наши припадници и слично – истакли су у Одсјеку за послове цивилне заштите и професионалне територијалне ватрогасне јединице Градске управе Бања Лука.

Иначе, пројекат FloodLife проводе невладине организације Егзит центар из Бањалуке и Рафтинг клуб „Кањон“, у партнерству са поменутим локалним заједницама, Републичким хидрометеоролошким заводом и Републичком управом цивилне заштите.

Како су саопштили из организација које реализују пројекат - грађани ће на услузи имати специјализовани интернет портал poplave.org, те бесплатну андроид мобилну апликацију која ће грађанима омогућити провјеру ризика од поплава, информације о водостајима, добијање званичних упозорења, лоцирање особа, комуникацију са цивилном заштитом, волонтирање и правовремено информисање.

Истакли су да је циљ пројекта јачање одговорности цивилног сектора и јавности у Републици Српској у одговору на природне непогоде изазване климатским промјенама, с посебним акцентом на поплаве.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008