• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Европска ноћ музеја у Бањој Луци
Европска ноћ музеја у Бањој Луци PDF верзија   Верзија за штампу

У  суботу, 20. маја 2017. године, у Бањој Луци ће бити обиљежена Европска ноћ музеја. Овогодишња тема Европске ноћи музеја јесте „Музеји и спорне историје: говорити неизрециво у музејима“, која, између осталог, наглашава значај доприноса музеја савременом друштву.

У нашем граду ће, овим поводом, бити приређен богат програм. У Музеју савремене умјетности, програм почиње у 20.00 часова изложбом „Теме и идеје модерног: српско сликарство 1900-1941“ која се реализује у сарадњи са Галеријом Матице српске из Новог Сада. Ријеч је о сталној поставци  Галерије Матице српске, која подразумијева више од 60 најзначајнијих дјела сликара попут Саве Шумановића, Јована Бијелића, Данице Јовановић, Петра Добровића, Милана Коњoвића и других.

Други дио програма биће уприличен на платоу испред МСУ РС, и биће подијељен у два сегмента - виузелни и музички. Биће изведен џез поези кабаре, као својеврстан музички перформанс настао спајањем врхунског бањалучког џез квартета „Комбајн квартет“ и поезије два млада бањалучка пјесника Небојше Курузовића и Саше Берендике, a биће употпуњен и фотографијама Драге Вејновића, Јање Бијелић и Вање Милошевић. Након концерта очекује нас наступ Инекс циркус театара из Београда, који ће извести полусатни перформанс који се састоји од плеса, луткарског театра, ваздушних акробација и жонглирања. Крај програма обиљежиће наступ бањалучких ди џејева  Александра Матића и Славише Марјанца.

Како је наведено из Музеја савремене умјетности РС, подршку МСУ РС у реализацији Европске ноћи музеја дали су Делегација ЕУ у БиХ и амбасадор Ларс Гунар Вигемарк који ће отворити манифестацију у суботу.

У Мезеју Републике Српске, програм почиње у 18.00 часова. Посјетиоци ће моћи да погледају фото кабину са одабраним позадинама из сталне поставке Музеја РС. За најмлађе биће организоване радионице. Прва је о теми „Свијет као музеј“ коју ће водити академски сликар Ренато Ракић, док друга носи назив „Диносаурусирај ме“ која подразумијева осликавање мајица. У 20.00 часова биће приказан филм изненађења, а у 21.30 предвиђен је концерт бенда „Акустик хаус“.

Европска ноћ музеја се организује под покровитељством Савјета Европе и UNESCO, а у вези је са Међународним даном музеја (18. мај), који је установљен од стране ICOM-а и сваке године фокусиран на различиту музејску тему.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008