• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Заштита од поплава - одобрена два пројекта Града Бања Лука
Заштита од поплава - одобрена два пројекта Града Бања Лука PDF верзија   Верзија за штампу

Развојни програм Уједињених нација (UNDP) недавно је одобрио два пројекта које је кадидовао Град Бања Лука. Ријеч је о пројектима који ће бити дио кровног пројекта UNDP-a под називом „Интегрисање климатских промјена и смањење ризика од поплава у сливу ријеке Врбас“. 

Први пројекат, који је Град Бања Лука кадидовао, јесте уређење корита потока Подстранац и Јуларац, уз примјену неструктуралних мјера. Овај пројекат ће се реализовати уз суфинансирање 30% од стране локалне заједнице, а максимална вриједност пројекта је 400.000 долара. Град Бања Лука је обезбиједио техничку документацију, на основу које ће UNDP расписати тендер за извођење радова. Уређењем корита смањиће се ризик од штета узрокованих појавом великих падавина, избјећи катастрофалне штете које су задесиле Бања Луку у поплавама 2014. године.

Други пројекат односни се на израду пројектне документације за уређење водног режима и корита ријеке Врбас кроз урбано подручје града Бање Луке. Пројектна документација ће дати конкретна техничка рјешења за уређење водног режима, са циљем смањења штетног дјеловања великих вода. Због неуређеног корита Врбаса, током поплава 2010. и 2014. године, екстремно велики водостаји нанијели су огромне штете објектима, привреди и инфраструктури.

- UNDP ће у потпуности финансирати израду пројекте документације за уређење корита Врбаса и процјењује се да ће то коштати око 300.000 КМ. Документација ће бити урађена за око 10 километара тока Врбаса кроз градско подручје и то за уређење обје стране корита. Пројектна документација ће омогућити фазну реализацију пројекта, а осим заштите од поплава, уређење обала Врбаса ће грађанима омогућити и прилаз на обале ријеке – рекао је начелник Одјељења за комуналне послове Петар Билчар.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008