• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Обновљен објекат Природно-математичког факултета
Обновљен објекат Природно-математичког факултета PDF верзија   Верзија за штампу

Градоначелник Игор Радојичић присуствовао је данас на Природно-математичком факултету свечаности поводом завршетка реконструкције тог објекта с циљем побољшања енергетске ефикасности.

Вриједност овог пројекта је око милион КМ, од чега је Влада Републике Српске у енергетско опремање овог објекта уложила 600.000 КМ, а УНДП и Фонд за заштиту животне средине и енергетске ефикасности Српске 400.000 КМ.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, рекла је да су сви грађевински радови урађени у складу са техничком документацијом, да је у потпуности замијењена кровна конструкција, објекат је термички изолован, те замијењена столарија, расвјета и радијаторски вентили.

-Најважније је то што се са фосилних гријања прешло на обновљиве изворе гријања, замјеном пећи, захваљујући чиме се смањује емисија угљен-диоксида у атмосфери - истакла је Голићева.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Сезин Синаноглу, рекла је да су се реконструкцијом овог објекта створили много бољи услови за рад студената, а да ће факултет сада успјети да уштеђена средства за гријање уложи у образовање и природне науке.

Декан бањалучког Природно-математичког факултета Горан Трбић, рекао је да је реализацијом овог пројекта обезбијеђено 50 одсто уштеда у енергентима.

Свечаности на бањалучком Природно-математичком факултету, која је почела откривањем плоче на главном улазу, присуствовали су и министари просвјете и културе и науке и технологије Републике Српске, Дане Малешевић и Јасмин Комић, директор Републичког фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност Срђан Тодоровић, представници УНДП-а БиХ, професори и студенти факултета.

Уједно је потписан и протокол о реализацији нових пројеката енергетске ефикасности за јавне објекте, и то за школу у Лакташима и болницу у Фочи.

Град Бања Лука, за овај пројекат енергетске ефикасности пријавио је зграду Културног центра Бански двор.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008