• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Ускоро систем изнајмљивања бицикала
Ускоро систем изнајмљивања бицикала PDF верзија   Верзија за штампу

Бањалучани би ускоро могли бити дио европске породице која промовише здрав начин живота, екологију и одрживи развој кроз већу употребу бицикала у свакодневном животу.

Томе ће, свакако, допринијети и нова услуга коју Град планира да уведе.

Ријеч је о услузи тзв. „Bike sharing“ систем, који уствари представља аутоматски систем изнајмљивања бицикала.

Средства за овај пројекат у износу од 150.000 КМ су обезбијеђена ребалансом градског буџета, којег је Скупштина Града усвојила на сједници у четвртак.

-Планирано је да у првој фази, на подручју града буду четири локације са укупно 30 бицикала, које ће бити опремљене одговарајућим терминалом и системом за изајмљивање и паркирање бицикала – казао је вршилац дужности начелника Одјељења за саобраћај и путеве, Славиша Сандић.

Како је појаснио, „Bike sharing“ ће функционисати на начин да ће се прво морати извршити регистрација корисника, и то путем интернета, мобилне апликације, директно на терминалу или доласком у просторије Одјељења за саобраћај и путеве. Након регистрације, кориснику ће бити омогућено да изнајми бицикл на начин да долази на терминал, врши своју идентификацију, уноси број бицикла који је на располагању на терминалу, након чега систем аутоматски откључава бицикл. Након завршетка вожње, корисник враћа бицикл на један од терминала, и систем аутоматски врши обраду и наплату у зависности од времена кориштења бицикла. 

-Овим системом ћемо омогућити лакши одлазак на посао, школу, факултет, али и подстакнути на физичку активност и побољшати туристичку понуду нашег града, и придружити се европским градовима који се опредјељују за одрживу мобилност и заштиту животне средине – нагласио је Сандић, те додао да слиједи процедура у вези са расписивањем тендера за избор фирме која треба да обезбиједи опрему, бицикле и компјутерски софтвер за изнајмљивање бицикала.

Он је додао да наведене активности представљају почетак промоције и развоја бициклистичког саобраћаја на подручју нашег града.

-У наредном периоду ће се радити на изградњи бициклистичких стаза и трака, те је наша визија да свако веће насеље има свој терминал за изнајмљивање бицикала – закључио је Сандић.

Истовремено, уз овај пројекат „Bike sharing“, Град планира и изградњу паркинга за бицикле на више локација у граду.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008