• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Привлачење инвестиција: Ниче нова пословна зона код „Јелшинграда“
Привлачење инвестиција: Ниче нова пословна зона код „Јелшинграда“ PDF верзија   Верзија за штампу

Градске власти отвориће до краја ове године још једну пословну зону, док ће постојећа у Рамићима бити додатно проширена, у оквиру настојања да се Бањалука учини атрактивнијом за иностране и домаће инвеститоре.

Први корак према успостављању нове пословне зоне биће начињен 20. јула ове године, кад би одборници градског парламента, на приједлог градоначелника Игора Радојичића, требало да усвоје измјену регулационог плана у дијелу насеља Лазарево, у непосредној близини комплекса предузећа „Нови Јелшинград“.

Како је планирано, нова парцела обухватаће површину од 2,8 хектара и по отварању, биће друга бањалучка пословна зона, која ће пословати под називом „Јелшинград“. Ради се о парцели на веома атрактивној локацији у близини модерне саобраћајнице за коју се цијени да би могла привући велики интерес инвеститора.

Начелник Одјељења за локални економски развој и стратешко планирање Раденко Лакетић, истиче да је усвајање измјене регулационог плана први корак према отварању нове пословне зоне. Он очекује да би до краја ове године могле бити створене све формалне препоставке за отварање зоне.

-Основни предуслов је промјена регулационог плана у дијелу овог насеља. Након тога, приступићемо изради пројекта зоне, а очекујемо да она идуће године отвори своја врата за инвеститоре. И у новој зони, слободне парцеле ће бити нуђене на јавним лицитацијама, као што је то сада био случај и у Рамићима, док ће Град, са своје стране, изградити сву неопходну инфраструктуру за функционисање зоне – казао је Лакетић.

Истовремено, градске власти ће, према Лакетићевим ријечима, ускоро кренути и у проширење постојеће Пословне зоне „Рамићи“. Намјера је да се, откупом оближњих парцела, које су сада у приватном власништву, направи простор за долазак нових инвеститоре и погодује отварању производних погона.

Отварање нове пословне зоне и проширење постојеће у Рамићима саставни је дио стратегије нове градске администрације на оживљавању бањалучке привреде, а  поготово кад се ради о производним дјелатностима.

С тим циљем су градске власти недавно донијеле правилник о условима и начину отуђења непокретности у градској својини, по којем инвеститори сада могу да земљиште за изградњу нових погона добију испод тржишне цијене или чак бесплатно.

Ову погодност могу искористити инвеститори који се обавежу да ће запослити најмање 30 нових радника у периоду од четири године.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008