• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Градски симбол пред усвајањем: Из приједлогa грба уклоњен јазавац, а убачена липа
Градски симбол пред усвајањем: Из приједлогa грба уклоњен јазавац, а убачена липа PDF верзија   Верзија за штампу

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић упутио је у скупштинску процедуру одлуку о утврђивању симбола Града, који је, послије обављене јавне расправе, незнатно измијењен у односу на претходно предложено рјешење.

Према приједлогу одлуке, грб се у односу на усвојени нацрт, разликује кад је ријеч о средњем и великом грбу, док је мали грб остао у форми како је првобитно и предложио аутор грба и један од најпознатијих хералдичара са ових простора Драгомир Ацовић.

По одлуци, која ће се пред одборницима Скупштине Града наћи на сједници 20. јула, из средњег грба са бедемске круне уклоњена је фасада Банског двора која се налазила у претходно усвојеном нацрту одлуке.

 

 

                                         Средњи грб: ново и раније рјешење

                                         Велики грб: ново и раније рјешење

Истовремено, највеће интервенције биле су на великом грбу пошто је уклоњен лик јазавца у позадини Петра Кочића, док је из постамента брисана лента и назив града, те на половини унесено лишће липе, укомбиновано са листом кестена.

Скупштина Града је 5. априла ове године усвојила нацрт одлуке о утврђивању симбола града. Измјене, из којих је произишао коначни приједлог, резултат су проведене јавне расправе, става Комисије за утврђивање грба и самог аутора грба.

По устаљеним правилима хералдике, предложени симбол град користи се у три нивоа – као мали (за општу и најчешћу употребу), средњи и велики грб.

Предложени велики грб у приједлогу одлуке описан је на сљедећи начин: „Средњи грб града окружен чуварима, и то: десно природна фигура Петра Кочића, одјевеног у тамоносиви реденгот према моди с почетка 20. вијека, лијево природна фигура бана Светислава Милосављевића одјевеног у фрак са припадајућим одликовањима и лентом. Оба чувара држе природни дрвени јарбол окован златом са кога се у поље вије квадратни стијег Републике Српке опшивен знатним ресама (десно), односно Бањалуке (лијево). Стијег Бањалуке истовјетне је садржине коа штит основног грба. Копља оба стијега овјенчана су златним трновим вијенцем. Постамент грба је руковет златног лишћа дивљег кестена преплетеног са зеленим лиснатим гранчицама липе“.

Приједлог средњег грба: „На штиту, подијељено, горе у црвеном сребром и црним спојницама озидани камени бедем у чијем је средишту иста таква двоспратна кула лучно отворена пољем са по једним црно отвореним прозором на спратовима и са пирамидалним сребренимј кровом са наглашеном стрехом, и са обје стране те куле са по једном сребреном мањом једноспратном кулчом са по једним прозором отвореним црно и кровом као што је описано, а доле сребрено са плавим суоченим кљуновима два чамца – дајака из бокова штита; преко свега таласаста плава греда изнад истог таквог прута. Штит крунисан златном каменом озиданом бедемском круном са четири видљива мерлона и диједемом.“

Приједлог малог грба: „На штиту, подијељено, горе у црвеном сребром и црним спојницама озидани камени бедем у чијем је средишту иста таква двоспратна кула лучно отворена пољем са по једним црно отвореним прозорима на спратовима и пирамидалним сребреним кровом са наглашеном стрехом, и са обје стране те куле са по једном сребреном мањом једноспратном кулом са по једним прозором отвореним црно и кровом као што је описано, а доле сребрено са плавим суоченим кљуновима два чамца – дајака из бокова штита; преко све таласаста плава греда изнад истог таквог прута“.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008