• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Упућен апел да се вода користи савјесно и рационално
Упућен апел да се вода користи савјесно и рационално PDF верзија   Верзија за штампу

Водоснабдијевање градског подручја је тренутно уредно. Високе температуре ваздуха енормно су повећале потрошњу воде, па је на градском подручју повећана за 30 одсто, а на приградском и руралном подручју забиљежена потрошња воде је већа за чак 50 одсто.

Свим грађанима са данашње конференције за новинаре одржаној у Градској управи - упућен је апел да се вода користи савјесно и рационално, а никако за залијевање башта, пуњење базена или поливања дворишта.

-Због прекомјерне потрошње воде, било је одређених проблема од 10. јула до данас на сјеверозападном дијелу града, које се снабдијева са резервоара Туњице, а подразумијева подручје које иде до границе са Општином Приједор – казала је директор Водовода Бранка Трнинић.

-На том подручју које се снабдијева са резервоара Туњице потрошња је повећана чак за 50 одсто, а у Мишином Хану и Пискавици до 65 одсто. Ово указује да се вода троши нерационално и имамо дојаве са терена и спознаје да се врши залијевање башта, воћњака и зелених површина посебно у ноћним сатима – нагласила је Трнинићева.

Прекомјерна потрошња воде присутна је и на сеоском подручју, а због нерационалне потрошње и недовољних капацитета изворишта редукција је на снази у Пискавици, Поткозарју, Верићима и Борковићима на 48 часова, затим  Бистрици, Доњим Колима и Рекавицама 1 на 24 часа.

-Врло је тешко у овим условима, недовољна изворишта појачати када немате довољно падавина и исконтролисати све оне који нерационално троше воду. Очекујући рационалније кориштење воде, надам се да неће бити нових редукција – казао је директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић.

Уз апел за рационалну потрошњу воде, он је позвао становништво да се у случају кварова јаве Центру чије ће екипе изаћи на терен најкасније у року од 24 часа.

-Позавли смо и све предсједнике савјета мјесних заједница да сазову зборове грађана и позову све оне које на руралном дијелу сами приступају водоводним система да то никако не чине. Прије свега, угрожавају равномјерну испоруку воду, затим то је незаконито дјело које ћемо пријавити надлежним органима и на крају, нећемо бити сигурни да можемо рећи да је та вода исправна за здравље – рекао је Илић и напоменуо да се редовно контролише исправност воде са водовода којима управља Центар.

Због нерационалне потрошње, Комунална полиција је појачала контроле на цијелом подручју града.

-Ванредне контроле обављаћемо у раним јутарњим часовима и покушати на терену да утврдимо ко су ти који нерационално троше воду. У овом времену када су на снази мјере штедње воде, она се мора рационално користити. Закон о комуналним дјелатностима предвиђа да су сви корисници обавезни тога да се придржавају, а у противном предвиђене су новчане казне које се крећу од 100 до 1.000 КМ за физичка и од 500 до 1.500 КМ за правна лица – рекао је вршилац дужности начелника Одјељења комуналне полиције Миленко Летић.

На данашњој конференцији за новинаре је речено и да они становници који немају ријешено питање водоснабдијевања на руралном подручју, могу преко Цивилне заштите да затраже цистерне са водом. Уколико се наставе овакви временски услови, најављена је могућност да се једна цистерна постави на платоу Мањаче, са које би се свакодневно достављала вода људима на терену.

Инвестиције
Говорећи о новим инвестицијама у области водоснабдијевања, вршилац дужности начелника Одјељења за комуналне послове Петар Билчар, између осталог, навео је да је покренута јавна набавка за израду техничке документације за водовод у Рекавицама.
План је да се ове године ради водовод Рекавице-Благојевићи, у дужини од 4,5 километра.
-Треба да дођемо до једног модела, који су то проблеми, гдје треба извршити интервенције, уградити додатне пумпе и слично – казао је Билчар.

Он је нагласио да се покушавају изнаћи средстава за проширење водоводне мреже на подручју Града Бања Лука, те да су за те пројекте потребна огромна средства.
-Само да би се изградили подсистеми који су надградња систему Црно врело, потребно је око 20 милиона КМ – закључио је Билчар.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008