• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Олакшице за кориснике градских простора: Заостали ПДВ моћи ће бити плаћен на рате
Олакшице за кориснике градских простора: Заостали ПДВ моћи ће бити плаћен на рате PDF верзија   Верзија за штампу

Корисници пословних простора у градском власништву моћи ће убудуће да под веома повољним условима измире заостала дуговања за неплаћени порез на додатну вриједност (ПДВ), што би Град требало ослободити милионског баласта али и олакшати живот бројним невладиним организацијама и удружењима којима су ове канцеларије додијељене на кориштење.

На иницијативу градоначелника Игора Радојичића, приједлог ове погодности наћи ће се на дневном реду идуће сједнице Скупштине Града, заказане за 20. јули.

Овај приједлог обхувата више десетина корисника градских просторија који Граду, према посљедњим подацима, по онову неплаћеног ПДВ-а дугују 1,15 милиона КМ, односно готово један одсто овогодишњег буџета.

Већ дужи низ година, бројни корисници градских простора, који су им додијељени на бесплатно кориштење, суочавају се са великим рачунима за ПДВ, који је Град, у њихово име, уредно уплаћивао према Управи за индиректно опорезивање БиХ (УИО).
Према досадашњим правилима, корисници тих простора су Граду требали тај износ накнадно рефундирати, међутим, велики број њих није то чинио, што је, на крају, довело до великих заосталих дуговања.

Суочена са овим проблемом, нова градска администрација је промијенила систем издавања градских простора, у покушају да смањи обевезе на основу великих рачуна ПДВ и тако омогући нормалан рад десетинама организација и удружења од општег интереса, које их сада користе.

С том намјером, сви корисници бесплатних простора сада потписују нове уговоре под измијењеним условима након чега ће им бити знатно смањења издвајања за ПДВ. Упоредо с тим, градске власти настоје да ријеше проблем заосталих обавеза због чега је одлучено да се свим корисницима, који имају дуговања по овом основу, понуди да настали дуг измирују на одгођено плаћање, и то под веома повољним условима.

Према приједлогу, све те организације моћи ће да на рате измире дуг за ПДВ који се односи на период до 30. јуна ове године.

Послије усвајања овог приједлога, Градска управа ће расписати јавни позив којим ће дужници бити позвани да у року од два мјесеца закључе уговор о одгођеном плаћању дуга. Дуг ће моћи бити измириван на период до пет година, затезне камате ће бити отписане, а мјесечна рата неће моћи бити мања од 10 КМ.

Уколико дужници и тада буду каснили са уплатама, уговор ће бити раскинут, а цјелокупан износ дуга, заједно са каматама, одмах доспјети на наплату.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008