• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / У понедјељак почиње акција уклањања амброзије
У понедјељак почиње акција уклањања амброзије PDF верзија   Верзија за штампу

Уклањање амброзије са јавних површина започеће у понедјељак, 17. јула. Ова акција, као и сваке године, обухватиће кошење јавних површина на којима је евидентирана ова коровска биљка. Потврдили су ово у Одјељењу за комуналне послове.

Како су истакли, амброзија се најчешће јавља у близини мјеста гдје се изводе грађевински радови, прекопи и на мјестима гдје је депонован отпад.

-И ове године, акцијом ћемо обухватити сва насеља.  Планирано је да до краја септембра амброзију косимо у три наврата, чиме ће бити обухваћено укупно око 70.000 метара квадратних јавних површина – рекли су у Одјељењу за комуналне послове, и додали да је у буџету Града за ове намјене издвојено 20.000 КМ.

Акција ће бити проведена у сарадњи са Комуналном полицијом и Одјељењем за инспекцијске послове, који ће током редовних контрола опомињати власнике дворишта и парцела да су дужни да их одржавају.

Прво се налаже да у одређеном року сузбију или униште коровску биљку, а оним који не изврше те мјере слиједе новчане казне. У досадашњој пракси, контролним органима проблем су представљала дворишта без власника или корисника и дворишта, чији власници или корисници тренутно нису доступни.

Овим путем, позивамо и суграђане да се укључе у акцију и уклоне амброзију са својих приватних парцела.

Суграђани могу пријавити надлежним службама уколико примијете амброзију, и то Комуналној полицији (306-464) укуолико је ријеч о јавним површинама и Одјељењу за инспекцијске послове (244-428), уколико је ријеч о присуству амброзије на пољопривредном земљишту. На располагању су им и дежурни телефон за пријаву комуналних проблема - број: 244-593 и Центра за обавјештавање – 121.

Иначе, стручњаци савјетују да се амброзија уклони прије цвјетања. Истичу да је полен амброзије један од најјачих алергена у природи, те да  није опасна само по људе, већ и за биљни свијет, јер тамо гдје се она појави, смањују се и приноси пољопривредних култура. Велику опасност представља и чињеница да сјеме амброзије остаје у земљи и до 40 година.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008