• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Зоран Талић нови предсједник Скупштине Града
Зоран Талић нови предсједник Скупштине Града PDF верзија   Верзија за штампу

Независни одборник Зоран Талић, дипломирани правник, изабран је вечерас за новог предсједника Скупштине Града, након што је досадашњи предсједник Будмир Балабан поднио оставку.

Талић је изабран на приједлог владајуће коалиције СНСД-а, ДНС-а, СП-а, УС-а и одборника националних мањина. Од присутних одборника, 21 је гласао „за“ избор Талића, један је био „против“ и три „уздржана“. По избору, Талић је положио свечану заклетву.

Образлажући разлоге због којих је прихватио кандидатуру, Талић је рекао да га је новој градској администрацији на челу са градоначелником Игором Радојичићем приближило то што су препознали прилику да треба градити јак привредни амбијент у граду, обезбиједити вртиће за најмлађе, ријешити питања водоснабдијевања, у здравству, спорту и култури.

- У партнерском односу, желим да дижемо овај град и стварамо повољнији привредни и пословни амбијент. Морамо направити јаку локалну заједницу, јер грађани не живе од политике. То је оно о чему сам и говорио као одборник у протеклим мандатима – закључио је Талић.

Градоначелник Игор Радојичић је казао да од Талића очекује да унесе нову енергију и идеје, унапређујући рад парламента, али и саме Градске управе.

Разријешена директор Центра за социјални рад
Скупштина Града разријешила је вечерас Веру Сладојевић са функције директора Центра за социјални рад. „За“ је гласао 21, а уздржаних је било пет одборника.

Доношењу овог рјешења претходило је разматрање Посебног извјештаја Одјељења за културу, туризам и социјалну политику о стању у Јавној установи „Центар за социјални рад“ Бања Лука, које је ресорно одјељење сачинило по наредби градоначелника Радојичића.
Посебан извјештај, који је добио подршку Скупштине, евидентирао је бројне налазе и неправилности, након извршених: стручних надзора ресорног министарства, интерне ревизије, инспекцијских увида, те писама грађана и синдикалне организације и радника Центра.

-Веома упозоравајући и забрињавајући био је задњи стручни надзор Министарства здравља и социјалне заштите РС. На бази тог извјештаја је и мој приједлог за разрјешење директора установе – казао је градоначелник Радојичић одборницима током разматрања посебног извјештаја о раду те јавне установе.

Бања Лука добила грб и заставу
Скупштина Града усвојила је на овом 13. засједању Приједлог Статутарне одлуке о утврђивању симбола града чиме је Бања Лука, након више неуспјелих покушаја да се усвоје нови симболи, коначно добила грб и заставу.

-То је једна од прича која траје већ четири године и која је сада окончана. Након одлуке Уставног суда Републике Српске, Град Бања Лука формално-правно није имао симболе. Нацрт нових симобла је усвојен у априлу, проведена је јавна расправа и данас смо усвајањем приједлога статутарне одлуке, добили градске симболе – казао је градоначелник Игор Радојичић.

Послије обављене јавне расправе, данас усвојени грб је незнатно измијењен у односу на претходно предложено рјешење.

Разлике се односе на средњи и велики грб, док је мали грб остао у форми како је првобитно и предложио аутор грба и један од најпознатијих хералдичара са ових простора Драгомир Ацовић.
Са средњег грба са бедемске круне уклоњена је фасада Банског двора која се налазила у претходно усвојеном нацрту одлуке. На великом грбу уклоњен је лик јазавца у позадини Петра Кочића, а из постамента брисана је лента и назив града. Унесено је лишће липе, укомбиновано са листом кестена.

Основ штита, који је главни садржај грба, чини тробојка: црвено, плаво и бијело поље одозго на доље, а на њима стилизована тврђава Кастел, Врбас и врхови карактеристичних дајак чамаца. Два чувара штита су двије историјске личности из блиске историје Бање Луке – Петар Кочић који симоблише културно-духовну страну и бан Милосављевић, као градитељ и војник.

На 13. сједници, посљедњој прије љетне паузе, усвојен је и Приједлог одлуке о измјени и допуни Одлуке о градским административним таксама којом се од плаћања таксе ослобађају сва физичка лица која се први пут обраћају Градској управи са захтјевом за издавање рјешења за регистрацију предузетничке дјелатности. Ова такса до сада је износила 30 КМ и плаћали су је сви предузетници, без обзира на то да ли им је то прва радња или не. Ова олакшица предложена је и у оквиру Пројекта побољшања пословног окружења и конкурентности на територији града Бања Лука, коју проводи Међународна финансијска корпорација (IFC) у партнерству са Амбасадом Велике Британије.

„Зелено свјетло“ на данашњем засједању добио је и Приједлог одлуке о одгођеном плаћању дуга према Граду Бањој Луци, што значи да ће корисници пословних простора у градском власништву моћи убудуће да под веома повољним условима измире заостала дуговања за неплаћени порез на додатну вриједност (ПДВ).

Прихваћен је и Приједлог одлуке о измјени и допуни Одлуке о одређивању  радног  времена  угоститељским објектима на подручју Града Бања Лука, чија је суштина у томе да ће угоститељски објекти на подручју града Бање Луке, у љетном периоду године, односно од 1. априла до 30. септембра, моћи да раде дуже за један сат у односу на радно вријеме прописано ранијом одлуком (изузев објеката смјештених у стамбено-пословним зградама).

Прихваћене су и информација о реализацији уговора о стратешком партнерству између Града Бања Лука и компаније ИЕЕ, те информација о припремама за наступајућу гријну сезону.

Одборници су прихватили и Приједлог одлуке о изради измјене дијела Регулационог плана „Јелшинград“ РО Творница стројева, уређаја и алата – нoвелисани план, што је први корак ка успостављању нове пословне зоне, која ће пословати под називом „Јелшинград“.

Данас усвојеним Приједлогом одлуке о начину и условима јавне продаје непокретности у Пословној зони у Рамићима омогућена је продаја четири грађевинске парцеле са објектима у тој зони.

На самом почетку данашњег засједања, прочитана су обавјештења у вези са будућим ангажманом одборника Будимира Балабана, Стојана Вукајловића, Ненада Шибаревића и Миленка Јаћимовића – који ће дјеловати као Клуб одборника под називом „Слобода“. Такође досадашњи одборници НДП-а Драган Талић и Владимир Мирошљевић обавијестили су Скупштину да ће убудуће наступати као независни одборници.

Наставак сутра
Иначе, на 13. сједници, која је завршила са радом око 21 час, од 69 тачака дневног реда -  преостало је још 40 тачака које ће одборници разматрати у наставку сједнице заказаном за сутра, 21. јул, са почетком у 9 часова.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008