• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Предсједник Скупштине Града разговарао са привредником из Швајцарске
Предсједник Скупштине Града разговарао са привредником из Швајцарске PDF верзија   Верзија за штампу

Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић, разговарао је данас са власником швајцарске компаније „Daccomet AG Zürich“ Едином Дацићем, који је уједно и власник фирми „Стандард“ АД Прњавор и „Standard furniture Serbia“. Ове фирме производе намјештај за једну од највећих свјетских компанија ИКЕА из Шведске, те запошљавају око 700 људи, са годишњим извозом који премашује вриједност од 40 милиона КМ.

- Како довести до новог запошљавања и до проширења привредних капацитета, шта је то што би Град могао понудити једној таквој компанији и будућим инвеститорима да улажу у град и у Републику Српску, само су неке од тема о којима смо данас разговарали. Уопште, циљ данашњег састанка је био унапређење привредног амбијента у Бањој Луци – казао је Талић, послије овог првог састанка од преузимања дужности предсједника Скупштине Града.

Како је нагласио, господин Дацић је и члан Управног одбора Удружења И-дијаспора БиХ у Швајцарској, што је искористио да се у претходном периоду заложи да кроз Развојну агенцију Швајцарске, као и амбасаду Швајцарске у БиХ, обезбиједе бесповратна средства за потребе развоја дрво-прерађивачког сектора Републике Српске и БиХ, највише кроз образовање и усавршавање кадрова у овој области индустрије.

-Оно што смо се договорили, јесте да искористи све своје контакте које има у Швајцарској како бисмо у неком наредном периоду организовали форум са тамошњим инвеститорима, а све у циљу стварања што јачег и бољег привредног амбијента у нашем граду – истакао је Талић и закључио да су отворили много тема о којима ће у наредном периоду разговарати и са градоначелником Игором Радојичићем.

Гост предсједника Талића изразио је задовољство тиме што је први радни дан управо одвојио за привреду.

-Радује ме што сам имао прилику да информишем предсједника Скупштине о искуствима, али и да истакнем потенцијал за развој, те оно шта ми предлажемо да Бања Лука, као регионални центар, може да допринесе да се привредници брже развијају, посебно они орјентисани на извоз. Из досадашњег искуства, уско грло за наш развој јесте недостатак квалификоване радне снаге, и то су пројекти који се могу покренути и допринијети томе да се цијела регија брже развија – рекао је Дацић.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008