• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Градоначелник разговарао са Кољом Мићевићем
Градоначелник разговарао са Кољом Мићевићем PDF верзија   Верзија за штампу

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, уприличио је данас пријем за овогодишњег добитника Кочићеве награде Кољу Мићевића, нашег познатог писца и преводиоца који живи на релацији Париз – Београд – Бања Лука.

Градоначелник Радојичић је изразио задовољство због тога што је баш Коља Мићевић добитник Кочићеве награде, јер је Мићевић, овог трентка, свакако један од најпознатијих Бањалучана у свијету. Радојичић је Мићевића обавијестио и о томе да се Бања Лука кандидовала за европску пријестоницу културе 2024. године и да је у складу с тим, у граду покренут низ активности како би овај пројекат био реализован.

Коља Мићевић је истакао да његове везе са Бањом Луком никада нису престале и да његова одсутност никако не значи раводушност према родног граду, напротив, како каже, редовно прати све шта се дешава у Бањој Луци и сарађује са нашим писцима.

Мићевић је информисао градоначелника да је он већ двије деценије један од селектора великог фестивала у француском граду Сету који носи назив „Живи гласови Медитерана“. Овај фестивал је једна од највећих смотри писаца у Европи, и из БиХ сваке године учествује по један књижевник. У скалду с тим, Мићевић је изнио идеју да се покуша успоставити сарадња са Сетом и да барем дио дјела са тог фестивала буде презентован и у Бањој Луци.

У свјетлу тога да је Коља Мићевић једини преводилац који је Дантеову „Комедију“ превео на два језика – српски и француски, Мићевић је Радојичићу пренио интерес да се у Бањој Луци, 2021. године, организује програм поводом 800 година од смрти Дантеа, а што ће бити обиљежено у цијелој Европи.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008