• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Пријем за учеснике 52. Кочићевог збора
Пријем за учеснике 52. Кочићевог збора PDF верзија   Верзија за штампу

У оквиру обиљежавања 52. Кочићевог збора, у Градској управи данас је приређен пријем за књижевнике, учеснике збора и вечерашње aкадемије која ће бити одржана у Банском двору. Домаћин гостима био је градоначелник Игор Радојичић. 

Он је изарзио задовољство што се овогодишња манифестација приводи крају са великим бројем квалитетних догађаја и што су на пријему били присутни уважени књижевници из Србије и Републике Српске.

-Жеља нам је била да Кочића кроз свакодневна дешавања отворимо и приближимо грађанима. Да сваки дан буде једна или више манифестација гдје су могли присуствовати и чути нешто о Кочићу, о Змијању и народним обичајима тог краја, и да тему Кочићевог дјела поново вратимо међу нас овдје - истакао је градоначелник Радојичић.

Он каже да се Град Бања Лука потрудио да направи овогодишњу манифестацију која је барем „степеницу виша“ и квалитетнија него ранијих година а да ће се радити да наредних година још буде боље организована.

Један од учесника Кочићевог збора је и Радомир Антић предсједник Удружења књижевника Србије који је подсјетио да ово Удружење организује „Кочићеве дане“ у Београду.

-Сви који учествују о обиљежавању сјећања на њега, припадају Кочићу и не дјелимо се него напротив гледамо да објединимо вриједности које је Кочић уградио у своје дјело-нагласио је Антић.

Добитник НИН-ове награде, књижевник Александар Гаталица, овом приликом је истакао како постоје писци који „надрасту скуп ријечи који су написали и који постану више од свих дјела која су написали“.

- Петра Кочић је један од таквих писаца и добро је да остане симбол нашег народа- закључио је он.

На значај Кочићевог дјела подсјетио је и књижевник Љубивоје Ршумовић који је посебно изразио задовољство што по први пута учествује на овој манифестацији.


Градска управа града Бањa Лукa © 2008