• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Писцу Кољи Мићевићу уручена Кочићева наградa
Писцу Кољи Мићевићу уручена Кочићева наградa PDF верзија   Верзија за штампу

-Вијек након његове смрти, идеја и ријеч трају, изнова се читају и разумијевају. Петар Кочић је свевремен и има неколико димензија у којима га поимамо и  пратимо- истакао је у свом обраћању градоначелник Игор Радојичић на вечерашњој свечаној академији поводом 52. манифестације Кочићев збор, која је одржана у Банском двору.

- Једна димензија је књижевник и његови ликови су данас симболи и метафоре које се користе у савременом не само књижевном језику него и обичном говору. Друга димензија је Кочић као трибун и политичар, јер његове расправе и ставови о отаџбини, поријеклу и језику, својим Змијањцима и народу на овим просторима су и дан данас одговори на многа питања. Трећу димензију додали смо од јула ове године од када је Петар Кочић  један од чувара новог грба Бањалуке, поред Бана Милосављевића - рекао је градоначелник Радојичић.

Он је казао како је организацију и припрему овогодишњег Збора, презузео Град Бања Лука, са циљем да манифестацију са пет деценија дугом традицијом, помакне за још једну степеницу више и усмјери ка путу даљег раста.

-Град и Република имају много посла на Кочићевом путу. Онај тежи је пут слободне мисли, борбе за правду, за слободу, за отаџбину. Онај лакши да уздигнемо Кочићев збор с идејама и догађајима који ће трајати дуже и чешће, са трајним уређењем Кочићевог родног мјеста – поручио је он.

Градоначелник је упутио и честитке добитницима овогодишњих Кочићевих награда, Кољи Мићевићу, овогодишњем лауреату и младој Ани Мирјани Брдар, добитнику награде „Змијањче“.

На свечаној академији књижевник Стеван Тонтић, предсједник жирија за "Кочићеву награду" уручио је ово признање Кољи Мићевићу, писцу и преводиоцу који је након преузимања награде изаразио захвалност и срећу због оваквог признања посебно јер је  једини добитник све три награде које носе име писца Петра Кочића. 

-Кочићево перо, затим Кочићева књига и на крају долази ова врхунска награда која за мене представља врхунац који сам досегао као неко ко се бавио Петром Кочићем. Нисам познат како Кочићевац, ја сам преводилац, пишем о поезији, пишем поезију али испало је да је за мене Кочић био властито задовољство и на некин начин обавеза - рекао је Мићевић и додао да се треба направити договор око превођења Кочићеве литературе како би стао на мјесто које му припада и био читан не само на Балкану.

На свечаној академији, поред глумаца Народног позоришта РС, учествовали су књижевници из Србије и Републике Српске међу којима и Радомир Андрић, предсједник Удружења књижевника Србије и други. 

 

 

Градска управа града Бањa Лукa © 2008