• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / 52. Кочићев збор: Кочић актуелан и вијек након смрти
52. Кочићев збор: Кочић актуелан и вијек након смрти PDF верзија   Верзија за штампу

У Стричићима код Бање Луке, родном селу нашег великог пјесника и трибуна Петра Кочића, данас је пред неколико десетина хиљада посјетилаца, одржана централна свечаност 52. Кочићевог збора. Градоначелник Бање Луке и предсједник Организационог одбора Кочићевог збора Игор Радојичић, поручио је да је Кочићево дјело свевремено и да је актуелно и вијек након Кочићеве смрти.

- И данас бијемо исте битке за наш језик и боримо се против угрожавања и порицања самог постојања српског језика. Времена су друга, али су питања и проблеми исти у нашем националном битисању на овом простору у борби за језик, слободу, правду и отаџбину. Нека нам је срећно и дуговјечно ово и сва наредна саборовања, у славу дјела и идеја које симболише Кочић, чувајући своју Бању Луку, Змијање и Крајину, а вјерујем да би био поносан и на нашу Републику Српску – рекао је градоначелник Радојичић.

Предсједник Републике Милора Додик, казао је на Кочићевом збору да глобална кретања у свијету налажу да српски народ мора бити окупљен око идеје која се зове Република Српска, њеног јачања и постојања.

- Та слобода подразумијева побједу пред великом историјском неправдом која је овдје и за вријеме, прије и послије Петра Кочића била доминантна према српском народу – нагласио је Додик.

Данас је у Стричићима одржан пригодан културно-умјетнички програм у Кочићев част, а одржана је и промоција дјела добитника Kочићеве награде Коље Мићевића, те награде Змијањче, чији је овогодишњи добитник Ана Мирјана Брдар, ученица осмог разреда из Брезичана код Приједора.

Раније данас, делегaција Града Бања Лука положила је вијенац на споменик палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата у Стричићима. 

Скупу у Стричићима присуствовали су највиши званичници Републике Српске и Града Бања Лука - предсједник РС Милорад Додик, предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, министри у Влади РС, предсједник Скупштине града Зоран Талић, начелници градских одјељења и други.


Градска управа града Бањa Лукa © 2008