• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Талић: Радити више на промоцији добровољног давалаштва крви
Талић: Радити више на промоцији добровољног давалаштва крви PDF верзија   Верзија за штампу

Добровољни даваоци крви имају подршку Града и у наредном периоду ће се много више радити на стимулисању грађана да се придруже овом удружењу, као и на промоцији доборвољног давалаштва крви. Закључено је ово на састанку предсједника Скупштине града Зорана Талића са члановима Удружења добровољних давлаца крви Бања Лука, који су даровали драгоцјену течност више од 100 пута.

- Добровољни даваоци крви нису дошли довољно до изражаја, а управо су они једни од највећих хероја овог града. Давањем крви, давањем једног дијела себе они спасавају животе. Разговарали смо о проблемима са којима се они суочавају и могућим рјешењима. Опада број чланова удружења, а не ради се довољно на промовисању добровољног давалаштва крви и то може бити један од великих проблема града – рекао је Зоран Талић.

Он сматра да је кључно укључивање млађе популације, као и да га је обрадовало што ово Удружење има интервентни тим, чији су чланови спремни у сваком тренутку да дарују крв.

Ђуро Ожеговић, предсједник Удружења добровољних давалаца крви Бања Лука је истакао да је Бања Лука град хуманих људи, али да би требало далеко више да уважава и цијени популацију добровољних давалаца крви.

- Надам се да ће предсједник Скупштине и градоначелник, за које знам да су хумани људи, помоћи овој најхуманијој популацији у граду. Не смијемо дозволити да добровољни даваоци буду заборављени. Поносан сам на стање када је у питању добровољно давалаштво и није нам се десило никада да нечији живот буде угрожен због недостатка драгоцјене течности управо заслугом ових људи, које је данас угостио предсједник Скупштине, као и свих других давалаца крви овог града – казао је Ожеговић.

Са предсједником Талићем о актуелним проблемима добровољних давалаца крви Бање Луке разговарало је десетак чланова поменутог Удружења, који су као кључне проблеме изнијели пад заинтересованости млади за дарују крв и социјану угроженост појединих чланова Удружења. Тражено је да се удруженим снагама града и Удружења више ради на подршци кроз одређене врсте стимулација за доборвољне даваоце крви.

Удружење добровољних давалаца крви Бања Лука је основано 2002. године, броји око 820 чланова, а просјечно годишње Заводу за трансфузију дарују 1.350 доза крви.

Број чланова се смањивао у односу на 2015., а као разлог смањења наведене су године старости, здравствени разлози, немотивисаност.

Заслугом Удружења бањалучки Завод за трансфузију крви константно је располагао довољним количинама крви и није се десило да се због недостатка ове драгоцјене течности доведе у питање живот било ког пацијента који  се лијечи у УКЦ  Бања Лука.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008