• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Почетак школске године: уџбеници за дјецу из вишечланих породица
Почетак школске године: уџбеници за дјецу из вишечланих породица PDF верзија   Верзија за штампу

Поводом почетка школске године, градоначелник Игор Радојичић, данас је посјетио Удружење породица са четворо и више дјеце и том приликом дјеци уручио уџбенике за наступајућу школску годину.

- Град Бања Лука је обезбиједио уџбенике за 64 ученика из око 30 вишечланих породица и то је активност коју проводимо сваке године. Удружење је наш дугогодишњи партнер са којим организујемо бројне заједничке активности. Град им је обезбиједио нове пословне просторије, а Град Бања Лука такође плаћа боравак дјеце из вишечланих породица у вртићима, затим постоје посeбне линије стипендија, као и једнократна помоћ. Данас смо разговарали и о могућностима да се кроз буџет врате одређене линије помоћи када је у питању стамбено збрињавање – рекао је градоначелник.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце, Јован Радовановић, захвалио је Градској управи на помоћи приликом набавке уџбеника. Он је додао да су уџбенике данас добила дјеца из социјално најугроженијих породица и нагласио да Удружење настоји на све могуће начине да обезбиједи довољан број уџбеника и школског прибора.

Уџбенике и школски прибор данас су добила и дјеца из Удружења Рома „Весели бријег“. Њима је књиге уручуио в.д начелника Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт, Драган Бањац. Поред 21 ученика из ромских породица који су добили књиге, шесторо средњошколаца и два студента из ових породица добиће једнократну новчану помоћ за набавку уџбеника.

Подсјетимо, школска година почиње у петак, 1. септембра, а Град Бања Лука је предузео низ активности како би све било спремно за почетак школске године. В.Д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, нагласио је да је провјерено стање саобраћајне сигнализације у близини свих школа, а биће проведене и промотивне акције упознавања дјеце и возача са тим да је почела школска година и да сви морају бити додатно опрезни у саобраћају, поготово у зони школа. Такође, за све првачиће припремљени су промотивни поклони који ће их подсјећати на обавезе у саобраћају.

Активности 1. септембра

Први дан школске године, у свим бањалучким основним школама традиционално се обиљежава свечано, уз срдачну добродошлицу првачићима. Ове године ће у бањалучке основне школе, у школске клупе сјести 1.922 првачића. Планирано је да градоначелник Игор Радојичић у петак посјети ОШ „Иван Горан Ковачић“ у насељу Лазарево, док ће замјеник градоначелника Срђан Амиџић посјетити ОШ „Десанка Макисмовић“ и ОШ „Ђура Јакшић“. Школско звоно ће се 1. септембра огласити и у свих 17 средњих школа на подручју града, у којима ће своје мјесто заузети близу 11.000 средњошколаца.

Стипендије

Из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт наводе да је средином августа извршена уплата стипендија за средњошколце, чиме је за школску 2016/17. годину, Град реализовао своју обавезу у вези са стипендијама ученика средњих школа. Такође је исплаћена и седма стипендија за студенте. Почетком нове школске године биће објављен конкурс за стипендије за средњошколце. Конкурс ће бити отворен 30 дана, а право на стипендију имаће сви ученици који испуне услове конкурса. И ове године Град је дефинисао дефицитарна занимања са жељом да што већи број ученика који уписују средњу школу, одабере баш оно занимање које је дефицитарно и које је тражено на тржишту рада.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008