• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Иван Рашковић - нови градски архитекта
Иван Рашковић - нови градски архитекта PDF верзија   Верзија за штампу

Иван Рашковић, ванредни професор Универзитета у Београду, данас је именован за градског архитекту, чиме је Бања Лука, први пут након након 80 година, добила градског архитекту.

Представљајући Рашковића, градоначелник Игор Радојичић је рекао како му је изузетна част да данас поздрави првог градског архитекту града Бањр Луке послије осам деценија.

- Господин Рашковић је наш нови или први градски архитекта још од веремена Краљевине Југославије, и велико ми је задовољство што је господин Рашковић прихватио наш позив - истакао је градоначелник Радојичић.

Додао је да је Рашковић ванредни професор Архитектонског факултета у Београду и био је предсједник Друштва архитеката Београда. Поред тога добитник је многобројних награда и признања у својој струци и професији, али и рођени Београђанин који долази у Бању Луку да ради озбиљан посао.

- Рашковић ће обављати послове градског архитекте који подразумјевају неколико појединачних елемената. Пред нама је нови урбанистички план града Бање Луке и Рашковић би требало да води савјет урбанистичког плана, дакле припрему, смјернице и касније комуникацију са онима који буду припремали план - појасно је Радојичић и додао да ће његово мишљење бити неопходно у свим  измјенама, допунама и израдама регулационих планова.

Како је казао градоначелник , ове године су у граду Бањалузци отворили низ регулационих планова, поготво читаво урбано језгро града које треба да добије нове обрисе и изглед за дуги низ наредних година.

- Оно што желим посебно да нагласим је то да господин Рашковић овдје долази као професионалац, ово није политичко именовање, не ради се ни о чијој страначкој квоти, ради се о човјеку  са ауторитетом у струци и очекујем да га стручна и политичка јавност у Бањој Луци прихвати на такав начин – поручио је градоначелник.

Иван Рашковић је казао како му је задовољство што су му градончелник и Градска управа указали част да га именују за градског архитекту.

- Имам искуства у послу, међутим, ово је до сада заиста највећи изазов у мојој каријери. Са пуном концентрацијом, снагом и уз помоћ других колега из града Бање Луке и региона ћу се потрудити и дати све од себе да остваримо резултат - нагласио је Рашковић.

Како је казао, оно што је посебно значајно у овом изазову, је то да се ради о једном пријестоничком граду, што има велики значај, јер је Бања Лука пријестоница у физичком и системском смислу.

Када је ријеч о урбанистичком плану, Рашковић истиче да урбанизам и доношење планова, само по себи, увијек тражи вријеме, а оно што ће они учинити је то да ће прије свега одредити смјернице, јер од њих све зависи.

- У наредним мјесецима морамо утврдити смјернице шта треба урадити, јер ако се оне не ураде како треба, све оно што долази се не уради како треба и не може да да добар резултат - закључио је Рашковић, и додао да он већ данас почиње да ради на томе.

Биографија

Иван Рашковић, ванредни професор Универзитета у Београду на Архитектонском факултету.
Градитељство у ужем смислу види као посљедицу друштвених процеса и система вриједности одређене епохе.
Као члан ауторске групе АГМ реализовао је преко двадесет објеката и освојио награду 27. салона архитектуре и града Београда (2014), три признања Салона архитектуре (1999, 2004, 2010), награду „Новости“ (2010), “Ранко Радовић“ (2009) и Признање тријенала у Нишу. Учествовао је на националним и међународним изложбама (Салони архитектуре, Изложбе групе АГМ у Варшави).  Коаутор монографске студије „Традиција-Транзиција/употреба наслеђа у архитектури“. Пресједник Друштва архитеката Београда (2009-2013), национални комесар Венецијанског бијенала архитектуре (2014. и 2016. година) те предсједник подсекције архитеката, секције пројектаната ИКС-а (од 2013). 

Градска управа града Бањa Лукa © 2008