• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Постхумна одликовања за борце Војске РС
Постхумна одликовања за борце Војске РС PDF верзија   Верзија за штампу

Породицама погинулих бораца Војске Републике Српске, данас су у Градској управи уручена одликовања. Предсједник Републике Српске Милорад Додик, постхумно је одликовао 20 бораца са подручја Бање Луке. Њиховим најближима, одликовања је уручио шеф Службе предсједника Републике Синиша Каран, заједно са градоначелником Игором Радојичићем и предсједником Градске борачке организације Бања Лука, Гораном Рогићем. 

- Данас се одужујемо онима који су својим животима створили Републику Српску. Стално морамо да подсјећамо, поготово млађе генерације, на слободарску традицију српског народа, јер су ови људи дали живот за слободу наших покољења. Наши борци су гаранција садашњости, али и будућности Републике Српске и они су стална брига свих институција РС. Не смијемо да се стидимо Одбрамбено-отаџбинског рата, то су свијетли тренуци наше историје и према њима би требало тако да се односимо – рекао је Синиша Каран.

Градоначелник Игор Радојичић, поручио је да се данас сјећамо погинулих сабораца, јер се ради о стварним утемељитељима Републике Српске и најзаслужнијим људима за њено стварање.

- Са своје стране, и Република и Град, овим чином подсјећају на оне који су заслужни за стварање РС. Град интензивно ради на изградњи и обнови спомен-обиљежја која представљају трајни знак сјећања на наше борце. Идуће седмице очекујемо завршетак радова на спомен-обиљежју у Драгочају, а при крају су радови и на Лаушу. Такође, у току је изградња и споменика у Залужанима, а наш крајњи циљ је да ускоро ријешимо и централно спомен-обиљежјеу Бањој луци – рекао је Радојичић.

У име породица погинулих, обратила се Винка Вученовић, која је рекла да никада не смијемо заборавити да су животи бораца уткани у темеље Републике Српске и да су они за ову земљу дали оно највредније што су имали. Она је нагласила да је срећна свака породица у РС која је остала читава послије ратних дешавања на овим просторима.

Иначе, својим указом од 22. јуна 2017. године, предсједник РС је одликовао укупно 200 бораца ВРС са цијеле територије РС. Од 2012. године до данас, одликовано је око 1.400 бораца.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008