• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Градоначелник Радојичић на Бледском стратешком форуму
Градоначелник Радојичић на Бледском стратешком форуму PDF верзија   Верзија за штампу

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић учествује данас у раду Бледског стратешког форума, скупа који је ове године окупио више од хиљаду званичника из региона и Европе.

Традиционално, овај форум окупља званичнике, али и људе из свијета бизниса и економије из региона и Европе. Ове године, најављено је учешће низа високих званичника Уједињених нација, Европске уније и НАТО-а, те премијера и шефова дипломатија земаља региона.

Министар спољних послова Словеније Карл Ерјавец отворио је данас Бледски стратешки форум, уз поруку да је циљ овог скупа да пружи неке одговоре на питање како се прилагодити новој реалности.

-Треба нам шанса и иницијатива да разговарамо о новој ралности и будућим корацима. Нова реалност су сталне промјене. Глобално се суочавамо са бројним изазовима, некада радикалним и деструктивним, тероризмом, оружјем за масовно уништавање, а ту су и људска права која су и даље под знаком питања - рекао је Ерјавец. Уз словеначке домаћине, предсједника и премијера Борута Пахора и Мира Церара, међу учесницима форума су, између осталих, висока представница ЕУ Федерика Могерини, званичник Стејт департмента Брајан Хојт Ји, комесар УН за људска права Заид Раад ал Хусеин, замјеница генералног секретара НАТО Роза Готемелер, замјеник шефа руске дипломатије Алексеј Мешков, као и низ министара спољних послова.

Централни догађај је данашњи Панел лидера, на којем би, како је најављено, требало да говоре премијерка Србије Ана Брнабић, генерални секретар ОЕЦД Ангел Гуриа, потпредсједник Европске комисије Франс Тимерманс, бивши словеначки председник Данило Тирк. Један од панела биће посвећен Западном Балкану и процесу проширења ЕУ, о чему ће сутра, другог дана форума, говорити министар спољних послова Србије Ивица Дачић, његове колеге из земаља у региону, потпредсједник ЕБРД Пјер Хајлброн, представник Европске службе за спољне послове Томас Мајр- Хартинг и други.

Бледски скуп се ове године одржава под мотом "Нова реалност", а међу темама које ће бити разматране су промјене у свијету и изазови које оне носе, потреба за снажним демократским руковођењем уз прихватање нове реланости, положају ЕУ у измијењеном свијету, о Западном Балкану, људским правима у временима промјена, дигиталној дипломатији и друге.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008