• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / У четвртак отварање изложбе "Таштина малих разлика"
У четвртак отварање изложбе "Таштина малих разлика" PDF верзија   Верзија за штампу

Изложба „Таштина малих разлика“ аутора Грејсона Перија, једног од најпознатијих британских савремених умјетника, биће отворена у четвртак, 7. септембра, у 20 часова, у Музеју савремене умјетности РС.

Овог свјетски признатог умјетника угостиће МСУ РС и "British Council", уз подршку Града Бања Лука, у оквиру турнеје његове изложбе "Таштина малих разлика" по западном Балкану. Пери ће присуствовати отварању изложбе и одржати предавање у Културном центру Бански двор.

"Изложба 'Таштина малих разлика' се састоји од шест монументалних таписерија које истражују британску фасцинацију стилом и класним разликама. Овом изложбом Грејсон Пери истражује властиту фасцинацију питањем укуса и класе. Таписерије су настајале истовремено с документарном серијом британске телевизије Канал 4 'С Грејсоном Перијем неукус ни случајно/All in the Best Possible Taste with Grayson Perry', која је награђена престижном наградом 'Бафта', која ће током трајања изложбе бити емитована и на РТРС", навели су из МСУ РС.

Грејсон Пери је један од најпознатијих британских савремених умјетника своје генерације, препознатљив по керамици, скулптурама, цртежима, графикама и таписеријама, као и по неконвенционалном родном идентитету и ексцентричном, женском алтер егу Клер, како ће се и представити Бањалучанима. Добитник је престижне Тарнерове награде за 2003. годину. Користи искуства народне умјетности и традиционалних заната у реализацији изразито декоративних радова интимистичке садржине, нарушавајући често елитистичке подјеле унутар академске умјетничке сцене и чинећи је отворенијом за експерименте.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008