• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / О проблематици у сектору прераде дрвета
О проблематици у сектору прераде дрвета PDF верзија   Верзија за штампу

Градска развојна агенција Бања Лука и Установа за стручно образовање одраслих WMTA Бања Лука организовали су јуче координациони састанак кључних актера за сектор прерада дрвета са циљем да се успостави међусобна боља комуникација и координација свих активности које се проводе у сектору, те да се обједине доступни људски и финансијски ресурси за провођење активности, које су усмјерене на оспособљавање кадра према потребама индустрије, успостављање функционалне инфраструктуре за оспособљавање и јачање установа образовања, те ефикасније запошљавање незапослених лица.

Недовољно квалификована радна снага кочи реализацију бројних уговора и ограничава извоз, те реализацију нових домаћих и страних инвестиција и даљи развој овог сектора.

О овој проблематици су дискутовали власници водећих фирми у овом сектору који су присуствовали на састанку, као што су: Дрвопродекс д.о.о, Фагус д.о.о, Милинковић д.о.о, Стандард а.д. Прњавор, Имако д.о.о, с.п. Маестро, Дрвомеханика д.о.о, те представници пратећих институција, установа образовања и Завода за запошљавање РС-ЦИСО центар.

Сви присутни су се усагласили да посебну пажњу треба посветити успостављању функционалне инфраструктуре за оспособљавање кадра према потребама индустрије, увођењу нових програма у стручне школе, те стручном усавршавању професора практичне наставе.

Градска развојна агенција Бања Лука и Установа за стручно образовање одраслих WMTA Бања Лука су претходних година провели низ активности и пројеката кроз које је пружена подршка чланицама  кластера „ДРВО“ Бања Лука, те даље своје напоре усмјеравају на успостављање оперативног центра за обуку кадрова према потребама индустрије и запошљавање.

С обзиром на то да је током јула почела имплементација пројекта под називом „Развој, мултипликација и умрежавање за општи модел за образовање одраслих за производњу намјештаја и архитектуру“, на којем је Установа WMTA партнер за Републику Српску, присутним су презентоване активности овог пројекта.

Пројекат нуди оспособљавање за 50 незапослених, праксу за 60 ученика или студената, девет програма оспособљавања, софтвере за пројектовање за образовне установе те бројне друге користи ѕа све актере.

Поменути пројекат подржава Влада Швајцарске и Републичка агенција за развој МСП-а кроз Програм „Прилика Плус“.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008