• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Градоначелник Радојичић: Стратегија развоја града – важан десетогодишњи документ
Градоначелник Радојичић: Стратегија развоја града – важан десетогодишњи документ PDF верзија   Верзија за штампу

Град улази у израду Стратегије развоја Бање Луке за период од 2018. до 2027. године и ријеч је о једном од најважнијих стратешких развојних докумената, који би требало да да смјернице будућег развоја града.

Казао је ово градоначелник Бање Луке Игор Радојичић, истичући да ће се у овај процес ући одмах по усвајању одлуке о приступању израде Стратегије од стране Скупштине Града, која је једна о тачака дневног реда данашњег засједања.

-То је важан документ који се доноси за период од десет година и који треба да узме у обзир нове правце развоја града. Постојећа статегија је дијелом превазиђена, тако да постоји потреба да се дефинишу нови правци развоја. Нову стратегију ћемо радити са тимомом стручних људи и у сарадњи са УНДП-ом, који је добар партнер – рекао је градоначелник Радојичић.

Бројни пројекти које је покренула нова градска администрација биће основа за нове стратешке правце развоја града. Ту су, између осталих, пројекат изградње „Еко-топлане Бања Лука“ као највећи инфраструктурни комунални пројекат у посљедњих 10 година, пројекти Бања Лука – зелени град (фокус на мобилности и одрживом развоју) и Бања Лука – паметни град (сарадња и споразум са компанијом „Микрософт“ - дигитална трансформација и увођење електронских услуга), кандидатура Бање Луке за европску пријестоницу културе, пројекат брендирања града, Бања Лука – град младих и пријатељ дјеце, те интензивна сарадња са друштвено-одговорним компанијама (пројекат изградње дјечијих игралишта).

Предсједник Скупштине града Бања Лука Зоран Талић, оцијенио је добром одлуком приступање изради Стратегије развоја Бање Луке за период од 2018. до 2027. додине, напоменувши да је потребно реално прецизирати приоритете и ставити под релане финасијске оквире.

-Потребно је водити се нашом финансијском и економско – социјалном ситуацијом и плановим и пројектима који су сада у току. Уврстити и ове интегралне стратегије, као што је за развој туризма, малих и средњих предузећа, али и размишљати о новим - рекао је Талић.

Меморијални и простори за покретање старт-ап фирми
Бања Лука ће добити меморијално мјесто са сталним и повременим изложбама у сјећање на жртве из Другог свјетског рата. Први корак ка остварењу овог пројекта, који ће да реализује Удружење „Јадовно 1941", уз подршку Града Бања Лука, јесте усвајање одлуке о додјели простора овом Удружењу у Улици Краља Петра Првог Карађорђевића.

-Уколико градски парламент данас усвоји ову одлуку, добићемо један изложбени простор као подсјећање на страдања у Другом свјетском рату. Сматрам да Бања Лука треба да добије овај простор за историјско памћење и подсјећање не само грађана Бање Луке него и њених гостију и треба да захвалимо Удружењу што хоће да постави сталну изложбену поставку – казао је градоначелник Радојичић.

Он је истакао да Град ради и на побољшању пословног амбијента и стварању могућности за ново запошљавање, те да ће у сарадњи са Иновационим центром Бања Лука додијелити три пословна простора, укупне квадратуре око 350 квадратних метара, за покретање старт-ап фирми.

-Ради се о пословима који су модерни, боље плаћени и који одавде можете да радите за било коју фирму у свијету. Поготово је то интересантно за младе који траже посао – објаснио је Радојичић. Такође и одлука о додјели ових простора је на данашњем дневном реду Скупштине Града.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008