• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Почела кампања "Прослави одговорно"
Почела кампања "Прослави одговорно" PDF верзија   Верзија за штампу

Кампања под називом „Прослави одговорно - ако мислиш пити, возач немој бити", почела је 15. децембра, и трајаће до краја јануара сљедеће године. Циљ кампање је да промијени ставовe возачa - да не учествују у саобраћају ако су под утицајем акохола. 

- Кампања ће бити cпроведена на територији цијеле Републике Српске, а Бања Лука као највећи град Републике Српске, активно ce укључила у ову кампању и јасно се опредијелила за рјешавање проблема безбједности саобраћаја.  Овом кампањом, као и свим нашим будућим активностима из области безбједности саораћаја, настојаћемо код наших суграђана промијенити понашање и навике, а тиме повећати и ниво безбједности саобраћаја и квалитет живота у нашем граду – кажу у Одјељењу за саобраћај и путеве. 

Иначе, возачи под уитицајем алкохола су, поред вожње непрописном брзином, највећи узрочници настанка саобраћајних незгода са најтежим и веома често смртним посљедицама. Апелујемо на возаче да не управљају моторним возилом уколико су конзумирали алкохол те да користе услуге јавног превоза и таксија, односно да се у друштву договоре ко неће конзумирати алкохола односно ко је одговоран за безбједан превоз домовима.

Стручњаци кажу да алкохол слаби функционисање чула (вид, слух), да успорава опажање појава битних за безбједно учешће у саобраћају и да слаби психофизичке способности, да возачи под утицајем алкохола прецјењују своје способности и потцјењују опасност, возе пребрзо, не поштују право првенства, теже уочавају сметње при вожњи ноћу и у сумрак, те често, умјесто кочнице притисну педалу гаса и обрнуто.

Такође, веома је важно да се ујутро не сједа за управљач аутомобила ако сте претходне вечери превише попили. Просјечна разградња алкохола у крви по сату је 0,1 промил. Након обилнијег конзумирања алкохола требало би да прође најмање 24 часа прије него се највећим дијелом алкохол излучи из организма, а за потпуно тријежњење су потребна два дана.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008