• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Наредне године три нове кружне раскрснице
Наредне године три нове кружне раскрснице PDF верзија   Верзија за штампу

Наредне године планирана је градња три нове кружне раскрснице у граду - на споју улица Васе Пелагића, Владике Платона и Алеје Светог Саве, на споју Гундулићеве улице и Алеје Светог Саве, као и кружна раскрсница на споју Улице Исаије Митровића и Солунске улице. 

Како каже начелник  Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић, кружне раскрснице су важан фактор у повећању протока саобраћаја и досадашња искуства су показала да их је потребно градити на раскрсницама гдје је то технички изводљиво.

-Повећан број аутомобила узроковао је гужве у саобраћају и градња кружних раскрсница је једно од најбољих рјешења да би се убрзао проток аутомобила на њима - каже Сандић.

Раскрсница Алеје Светог Саве и Гундулићеве улице представља важну тачку на уличној мрежи града. С једне стране налази се на попречној вези источног и западног транзита, а друге стране саобраћај са Старчевице преко Венеција моста долази до ове раскрснице и даље иде према централног градској зони. Анализа Одјељења за саобраћај и путеве је показала да ће реконструкција ове класичне крстасте раскрснице у кружну раскрсницу, допринијети бољем одвијању саобраћаја које ће карактерисати смањење врменских губитака и боља проточност саобраћаја.

Такође, као један од проблема који су идентификовани јесу постојећа аутобуска стајалишта у Гундулићевој улици, а која се налазе на самој улици. Пројектом је предвиђено да се стајалиште из смјера Венеција моста помјери из Гундулићеве улице у Алеју Светог Саве и то на начин да ће бити изграђено угибалиште, као и за постојеће аутобуско стајалиште на страни код хотела Крајина. На овај начин аутобус који прима и испушта путнике и неће ометати саобраћајни ток, што се тренутно дешава.

Даље, на истој саобраћајници, код цркве Свете Тројице, односно на раскрсници Алеје Светог Саве и Улице Васе Пелагића, такође ће бити изграђена кружна раскрсница.

У Одјељењу за саобраћај и путеве кажу да ће тротоар лијеве стране Улице Васе Пелагића биће проширен, а са десне стране укрштања Улице Васе Пелагића са Алејом светог Саве ће бити неопходно помјерити стубове уличне расвјете и контролер семафора са његовом инфраструктуром.

-Пројектно-техничка документација за изградњу ове двије кружне раскрснице је урађена и у току је прибављање неопходних сагласности које претходе издавању грађевинске дозволе, након чега би се, према нашим процјенама, на прољеће започело са извођењем грађевинских радова, на обје локације- истиче Сандић.

Што се тиче  кружне раскрснице на споју Улице Исаије Митровића и Солунске улице у току је припрема техничке документације тако да ће наредне године и она бити изграђена. У Одјељењу наглашавају да је ријеч о веома фреквентној раскрсници гдје су чести застоји због гужви, те би ново рјешење сигурно било много ефикасније од садашњег. 

-Сљедеће године биће завршена кружна раскрсница на Ребровцу, као и спој источног транзита. Требала би почети и изградња новог Зеленог моста. Такође планирамо радити техничку документацију за завршетак источног транзита код стадиона ФК “Напријед“, од Крфске до Улице Гаврила Принципа, чиме би добили још једну попречну везу западног и источног транзита. Све то значајно ће допринијети бољем одвијању саобраћаја у граду – закључио је Сандић.

 

Градска управа града Бањa Лукa © 2008