• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Стручни скуп о интегралном управљању животињским отпадом
Стручни скуп о интегралном управљању животињским отпадом PDF верзија   Верзија за штампу

У Бањој Луци је данас одржан стручни скуп о интегралном управљању животињским отпадом и рјешењима за његово збрињавање. Скуп, на којем су учешће узели представници локалне и републичке власти, отворио је градоначелник Игор Радојичић, који је оцијенио да је иницијатива Центра за развој пољопривреде и села о овој теми веома добра и да предвиђа методе збрињавања животињског отпада.

- Овдје разговарамо о сету проблема који постоје у области збрињавања животињског отпада. Центар је дао прриједлог на који начин у граду, али и регионално, приступити управљању животињским отпадом и збрињавању животиња. Један сегмент тога су незбринуте животиње, од паса до крупнијих животиња. Овај проблем би требало да рјешавамо неким видом организованог карантина што код нас није случај. Имамо азил за псе, али на њега имамо доста примједби грађана у смислу  да би требало да ради у бољим условима, а и за друге животиње се морају обезбиједити организовани начини заштите или чувања. Озбиљан је и проблем животињског отпада и његовог уклањања, збрињавања или прераде, што је у многим земљама профитабилна дјелатност – рекао је Радојичић, те позвао и републичке институције да се укључе, јер на нивоу Републике Српске нема организованог збрињавања животињског отпада.

Директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић, казао је да су на основу урађених анализа, дошли до закључка да у граду настају нове дивље депоније односно да град нема неколико веома битних капацитета који би требало да постоје у области збрињавања животиња. Он је подвукао да постоје бројни позиви према контролним органима због непрописног одлагања животињског отпада што касније изазива загађење животне средине, односно земљишта и вода.

- Немамо системско збрињавање животињског отада и због тога смо регистровали бројна неконтролисана животињска гробља. Сматрамо да је ово једно од веома битних питања са којима се суочавамо, јер је овдје ријеч о утицају на живот и здравље људи. Након неколико деценија небриге о отпаду, вријеме је да размишљамо о томе као о профитабилном послу, да можемо доћи до обновљивих извора енергије и нових радних мјеста, али и као врло битном питању за нашу животну средину – навео је Илић

Градска управа града Бањa Лукa © 2008