• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Пројекат „Урбана пољопривреда“: Град обезбиједио објекат за пољопривредну задругу
Пројекат „Урбана пољопривреда“: Град обезбиједио објекат за пољопривредну задругу PDF верзија   Верзија за штампу

Градоначелник Игор Радојичић и декан Пољопривредног факултета Бања Лука Никола Мићић, потписали су данас уговор о додјели градског објекта у насељу Сарачица за потребе будуће пољопривредне задруге, у оквиру пројекта „Урбана пољопривреда“.

- Нашли смо заједнички интерес да се објекат  у Сарачици у власништву Града, који до сада није био кориштен, приведе одређеној намјени и да буде користан тј. да се користи за нешто што су и истраживачке и развојне сврхе. Партнер нам је Пољопривредни факултет и са уговором који су потписали на двије године, у овом објекту моћи ће развијати пројекат органске пољопривреде – казао је градоначелник Радојичић.

Према ријечима декана Мићића - објекат ће користити 100 коопераната који ће добити  добру локацију у односу на огледно имање у Мотикама за органску производњу малине и поврћа, те пчеларску производњу.

- Град нам је изашао у сусрет и овај објекат у Сарачици је на добром мјесту, јер се налази у близини површина гдје се врши производња. У пројекту имамо предвиђена средстава за адаптацију објекта, тако да ће то бити на обострано задовољство – рекао је Мићић.

Иначе, одлуку о додјели простора Пољопривредном факултету под посебним условима донијела је Скупштина Града на 16. сједници, одржаној у октобру ове године.

Подсјећамо да је Град раније потписао меморандум о формирању локалног партнерства за запошљавање са Пољопривредним факултетом Универзитета у Бањој Луци, чиме су започеле активности на пројекту „Урбана пољопривреда“, којег финансира Европска унија. Циљ овог пројекта је да се запосли 100 лица са евиденције Завода за запошљавање у Бањој Луци, односно да се региструју као комерцијална пољопривредна газдинства. Од тога, 15-20 корисника имаће производњу на огледном добру у Мотикама, а 80-85 корисника имаће производњу на сопственом земљишту.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008