• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Градоначелник Радојичић о буџету за 2018. годину: повећана средства за капитална улагања
Градоначелник Радојичић о буџету за 2018. годину: повећана средства за капитална улагања PDF верзија   Верзија за штампу

Буџет Града Бања Лука за наредну годину повећан је у односу на приједлог, и износи 134.091.000 КМ. Повећање се односи на неколико ставки, од чега највише на ставци за капитална улагања.

-Највише смо повећали средстава за саобраћај и комуналне послове, али исто тако појављују се нова средстава која ће бити подстицај за спорт, културу и туризам. Од планираног буџета, 20 милиона марака односи се на капиталне инвестиције у граду – рекао је градоначелник Игор Радојичић током данашњег скупштинског засједања, на чијем дневном реду је и приједлог овог најважнијег градског документа.

Како је образложио градоначелник Радојичић, Бања Лука је Европски град спорта и идуће године радиће се посебни програми за школски узраст и за бесплатне секције и додатне часове за дјецу у основним школама.

-Радићемо двије спортске дворане, и то једну кроз пројекат јавног-приватног партнерства и другу као наставак радова у дворани бившег Шопинг центра. Такође у приоритетима су нам Зелени мост, три кружне раскрнице у граду, завршетак источног транзита и кружне раскрснице на Ребровцу, наставак изградње пута према Бронзаном мајдану, изградња улица Петра Великог и Краља Александра Првог, а од водоснабдијевања у плану је завршетак примарне фазе Црног врела и улазак у први подсистем Звијезда. У плану је и више мањих водовода који се тичу Мањаче, Мацановића и поткозарских села, уз покушај обезбјеђивања средстава за још неке крупније пројекте као што су Чесма три и четири, Јагаре, и други – нагласио је градоначелник Радојичић.

Према његовим ријечима, у идућој години биће настављена и реализација пројеката у циљу побољшања пословног амбијента.

Планира се проширење постојеће индустријске зоне у Рамићима и отварање нове индустријске зоне у кругу Јелшинграда, која се пројектује на неких 58.000 квадрата и за коју већ сада постоји изражен интерес инвеститора.

-Мислим да овај оквир буџета омогућава доста великих и нових пројеката за град у различтим областима и да ће грађани Бање Луке то видјети и бити задовољни – нагласио је Радојичић и појаснио да је буџетски оквир за 2018. годину проширен и због преношења намјенских средстава из кредита Европске банке за обнову и развој, који је улог Града у Еко топлану, а који неће бити реализован до краја ове године.

Говорећи о средствима буџетске резерве, која су такође повећана, Радојичић је рекао да то није резерва градоначелника него Града, и да је ријеч о некласификованом буџетском расходу који служи за непредвиђене ситуације.

-Тако се десило да смо само прошле седмице имали непредвиђене трошкове због олујног невремена према физичким и правним лицима, којима ћемо помоћи са преко 80.000 КМ.  Љетос смо из те резерве издвајали средства због великих суша, а почетком године због бујичних поплава у појединим насељима – закључио је Радојичић.

Наставак сједнице сутра, 23. децембра
Како је најављено, парламент ће вечарас по окончању првог дијела сједнице, гласати о разматраним тачакама дневног реда, а наставак 18. сједнице заказан је за сутра, 23. децембар, са почетком у 9 часова.


У погону четири котла нове топлане
Градоначелник Радојичић рекао је да  се нова бањалучка  „Еко  Топлана“  у рад пушта сукцесивно, котао по котао  и да су тренутно у погону четири котла исталисане снаге од 20 мегавата.

Ради илустрације, Радојичић је  рекао да су двије мини котловнице у насељу Старчевица и Кочићев вијенац заједно укупне снаге од 16 мегавата и да је тренутно у  функцији  више од инсталисане снаге ове двије мини котловнице.

-Наредне седмице очекујемо у погону још два котла, што значи да би за Нову годину у граду Бањалуци требало бити топлије и уредније централно гријање са инсталисаном од неких 30 мегавата - рекао је Радојичић.

Он је рекао да је рок за завршетак свих радова и пуни погон „Еко Топлане“  до краја јануара 2018. године и да би тада  била инсталисана снага од 50 мегавата.

„Стара Топлана испоручује енергију на бази гријања мазутом, а нова Топлана је почела испоручивати топлотну енергију и четри котла су у погону. То се мора уредити, јер та енергија улази у систем гријања, она има своју цијену и трошак производње“, рекао је Радојичић.

Он је рекао да стара Топлана у овом моменту набавља одређени дио енергије од нове Топлане и истовремено смањује сопствену производњу.

-Са потпуним гашењем старе Топлане биће додијељена комунална дјелатност гријања града „Еко топланама - закључио је  је Радојичић.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008