• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Више новца за културну сцену: Бањалука ове године добија стратегију развоја културе
Више новца за културну сцену: Бањалука ове године добија стратегију развоја културе PDF верзија   Верзија за штампу

За грантове у култури, Град ће у 2018. години издвојити око 700.000 КМ, што је за око 200.000 КМ више у односу на прошлу годину. Сви програми из културе и календар манифестација за 2018. годину добили су подршку на задњој прошлогодишњој сједници градског парламента.

У првом кварталу ове године требало би да буде донесена и нова стратегија културе и управо за пројекте из тог документа планирано је 200.000 КМ, који ће бити распоређени по јавном позиву. О значају овог документа, најбоље говори то што ће ово бити прва културна стратегија за Бањалуку, израђена у послијератном периоду. Уједно, културна стратегија је интегрални дио апликације за бањалучку кандидатуру за Европску престоницу културе 2024. године, најважнијег стратешког циља у области културе уназад неколико деценија. 

Начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић, прецизирала је да је од укупног буџета за културу - 200.000 КМ намијењено за културне манифестације које се налазе у календару за 2018. годину, 180.000 КМ за културно-умјетнички аматеризам и 72.000 КМ за програме и пројекте у области културе.

-Дио пројеката које планирамо да подржимо у 2018. години, уврштени су у календар културних манифестација Града, којима ће бити пружена подршка на различите начине, од новчане, уступањем простора, али и дијелом кроз промоцију - нагласила је Тривићева.

Према њеним ријечима - важно је да ти програми задовољавају културне и манифестационе потребе наших грађана, а с друге стране привлаче што већи број туриста. 

У календару за ову годину проширена је листа манифестација од  интереса за Град, тако да ће укупно 32 манифестације добити подршку.

-Манифестације у календару сврстали смо у двије групе. У првој су оне које имају традицију, међународни карактер, те манифестације са вишедневним програмом. У другој групи су манифестације са ужом циљном групом које су једнодневне или трају по пројекту, окупљају мању циљну групу, али су једнако тако важне и у интересу грађана и културе – казала је Тривићева.

Она је додала да су у оквиру календара планирана посебна средства за манифестацију „Кочићев збор“, за коју је Град добио зелено свјетло од Владе Републике Српске да је организује ове, али и наредних година.

Остале културне манифестације моћи ће се пријављивати за грант за културно стваралаштво, које је искључиво усмјерено струковним удружењима за културу.

-На овај начин укључени су и сви производи у култури који се тичу и неких нових медија, мултимедијалности, интермедијалности и уопште неки нови формати изражавања у култури. У том смислу, на јавни позив који ће бити расписан у фебруару моћи ће се пријавити субјекти из области културе са пројектима из области ликовног стваралаштва, музичко-сценског стваралаштва, филмске умјетности и аудио-визуелних програма, позоришне умјетности и књижевног стваралаштва – закључила је Тривићева.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008