• slideshow_2
  • slideshow_3
  • slideshow_4

Корисник

Нисте регистровани?

Почетна страна / Вијести / Отварање изложбе „Петар Лубарда 1907 – 1974 – 2017“ у МСУРС
Отварање изложбе „Петар Лубарда 1907 – 1974 – 2017“ у МСУРС PDF верзија   Верзија за штампу

У Музеју савремене умјетности Републике Српске, у четвртак 15. фебруара у 19.00 часова, биће отворена изложба "Петар Лубарда 1907–1974–2017", која се реализује у сарадњи са Спомен-збирком Павла Бељанског у Новом Саду и Кућом легата у Београду.

Ријеч је ретроспективној изложби која пружа увид у стваралаштво Петра Лубарде од периода између два свјетска рата па до краја његовог живота. Поставка у Бањој Луци обухватиће дјела из колекција Куће легата у Београду и Спомен-збирке Павла Бељанског, као и слике из Уметничке збирке Српске академије наука и уметности (Београд), Народног музеја у Смедеревској Паланци и из приватне колекције, те богату архивску грађу и поједине документе који се овом изложбом први пут представљају публици.

У оквиру поставке биће изложена и слика Петра Лубарде „Стара маслина“ из колекције Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Изложба је заједнички пројекат Спомен-збирке Павла Бељанског и Куће легата, а осмишљена је поводом обиљежавања 110 година од рођења Петра Лубарде, једног од најзначајнијих представника националне модерне умјетности ХХ вијека.

Павле Бељански, дипломата и колекционар био је пријатељ и мецена сликара Петра Лубарде, а за своју колекцију изабрао је његових девет врхунских остварења из периода између два свјетска рата. У саставу Куће легата у Београду је Легат Петра Лубарде, јединствен по изложбеном простору бившег сликаревог атељеа и колекцији у којој доминира Лубардино стваралаштво од педесетих година ХХ вијека до краја умјетниковог живота.

Изложба је приређена у августу 2017. године, најприје у Дворцу Петровића - Центру савремене умјетности Црне Горе (Подгорица), затим у Спомен-збирци Павла Бељанског (Нови Сад), потом у Кући легата (Београд) и у галерији „Петар Лубарда“ (Андрићград у Вишеграду).

Поставка ће бити представљена бањалучкој публици до 13. априла 2018. године.

Градска управа града Бањa Лукa © 2008