"Караван пријатељства" у Бањој Луци

Бањалучка Основна школа „Змај Јова Јовановић“ је ове школске године - домаћин „Каравану пријатељства“, пројекту који повезује школе и градове. Тренутно у Бањој Луци у оквиру овог пројекта борави 25 ученика и исто толико наставника из пет градова из региона.

Гости ће током четири дана трајања каравана - обићи школу, град и поједине турситичке дестинације, размијенити искуства и дружити се.

Град Бања Лука је упознат са одржавањем Каравана и са активностима у оквиру истог, те је пружио подршку овом пројекту.

Представник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт током свечаног отварања каравана – пожелио је ученицима и наставницима гостујућих школа да се пријатно осјећају, да се лијепо друже и да из града на Врбасу понесу најљепше успомене уз поруку да нам поново дођу.

Иначе, прије три године, на иницијативу директора Основне школе „Светозар Милетић“ из Земуна, обновљен је „Караван пријатељства“ у који су, уз ову основну школу, укључене и ОШ ,,Коле Канински'' Битола-Македонија,  ,,Милан Вуковић'' Херцег Нови-Црна Гора,  ,,Антун Михановић'' Осијек-Хрватска, ,,Стражишће'' из Крања-Словенија, те школа „Змај Јова Јовановић“ из Бање Луке.

Сваке школске године „Караван пријатељства“ се одржава у другом граду. Учествује по пет ученика, три наставника и директор школе. Караван има такмичарско-забавни карактер и траје четири дана. Ученици гостујућих школа смјештени су код ученика школе домаћина. На заједничким окупљањима, представљају се све школе, најбољи резултати у њима али и градови из којих школе долазе, те најљепше туристичке атракције градова.

Караван има своју поруку, а то је: "упознавање са ученицима и наставницима из школа у окружењу, размјена искустава добре праксе, упознавање градова и држава из којих школе долазе, а највећа вриједност је стварање и јачање другарства и пријатељства међу ученицима и наставницима школа".


Материјал преузет са званичног сајта Града Бања Лука - www.banjaluka.rs.ba