У оквиру кандидатуре за ЕПК 2024. године: Први јавни дијалог у понедјељак

Град Бања Лука и пројектни Тим за апликацију Европска престоница културе „Бања Лука 2024“, организују у понедјељак, 13. новембра, у 18 часова први јавни дијалог на тему "Европска престоница културе: Бања Лука 2024", који ће бити одржан у  Дому омладине.

На овом скупу, могу учестовати сви заинтересовани, а циљ је да се широј јавности приближи пројекат Европске престонице културе, те чују искуства других градова у вези са процесом апликације и провођења пројекта.

Гости на овом скупу су: проф. др Милена Драгићевић-Шешић, шеф УНЕСКО катедре за културну политику и менаџмент, Универзитет уметности у Београду; Немања Миленковић, директор фондације „Нови Сад 2021“; Береника Никодемска, координатор програма АИР „Вроцлав 2016“ и Владимир Рукавина, директор Народног дома Марибор „Марибор 2012“.

Подсјећамо да је Скупштина града Бања Лука, на сједници у марту 2017. године, једногласном подршком одборника, усвојила одлуку о кандидатури Града Бања Лука за учешће у програму Европска престоница културе. Градоначелник Игор Радојичић је априла ове године оформио Тим ”Бања Лука 2024”, којем је повјерена израда апликације, али и стратегије развоја културе чије је постојање један од услова за аплицирање. Тим је започео са радом у мају и како су истакли - план је да Нацрт стратегије развоја културе Бање Луке 2018-2028. буде готов крајем јануара 2018. године.

"У контексту пројекта Европска престоница културе, непосредни културни, социјални и економски утицаји су чести, а способност да се обезбиједе дуготрајни ефекти, постала је значајна и драгоцјена у кључним областима као што су промјена урбане слике града и развој, како културног, тако и туризма генерално. Самим тим, одлуком да се Бања Лука кандидује за ову титулу, град је ушао у процес  једног великог развојног пројекта чија је потенцијална добит вишеструка", рекли су из Тима "Бања Лука 2024".

Иначе, припрема и израда потребне документације за кандидатуру Бање Луке одвијаће се до 2020. године, када се очекује проглашење три европске престонице културе за 2024. годину.


Материјал преузет са званичног сајта Града Бања Лука - www.banjaluka.rs.ba