Прва сједница Савјета за припрему и учешће Бање Луке у пројекту ЕПК 2024. године

Данас је у Градској управи одржана прва сједница Савјета за припрему и учешће Бање Луке у пројекту Европска престоница културе 2024. године, којом је предсједавао градоначелник Игор Радојичић.

Савјет, којег чини 36 културних радника, има савјетодавну улогу у овом процесу аплицирања. Током данашњег састанка, информисани су о свим досадашњим активностима у процесу кандидатуре Бање Луке за Европску престоницу културе, те позвани да своје приједлоге доставе Тиму за апликацију ЕПК „Бања Лука 2024“ који је почео са радом у мају ове године.

-Извјесно је да је пред нама велики посао. Први нам је циљ да квалитетно припремимо стратегију развоја културе Бање Луке за наредних десет година, чије је постојање и један од услова за аплицирање. Нацрт те стратегије требало би да буде готов крајем јануара или почетком фебруара наредне године. Тако би Бања Лука почетком сљедеће године требало да добије свој први стратешки документ из области културе – казао је градоначелник Радојичић. Он је напоменуо да ће Савјет дати своје стручно мишљење на радну верзију стратегије, а прије упућивања овог документа у скупштинску процедуру.

Говорећи о другим активностима у процесу припреме Бање Луке за апликацију, градоначелник Радојичић је рекао да ће вечерас бити организован први јавни дијалог. Током овог скупа, присутни ће имати прилику да сазнају више о самом пројекту и досадашњим активностима које је Бања Лука предузела у процесу кандидатуре, те да се чују искуства других градова у вези са процесом апликације и провођења пројекта.

Подсјећамо да је Скупштина града Бања Лука, на сједници у марту 2017. године, једногласном подршком одборника, усвојила одлуку о кандидатури Града Бања Лука за учешће у програму Европска престоница културе. Припрема и израда потребне документације за кандидатуру Бање Луке одвијаће се до 2020. године, када се очекује проглашење три европске престонице културе за 2024. годину.


Материјал преузет са званичног сајта Града Бања Лука - www.banjaluka.rs.ba