Рјешење проблема гријања: Директним аранжманом са ЕБРД-ом затворена инвестиција нове топлане

Градоначелник Игор Радојичић и шеф Канцеларије Европске банке за обнову и развој Иан Браун потписали су данас у Бањој Луци, уговор о кредиту у износу од 16,5 милиона марака намијењених за градњу нове Топлане.

-Коначно и дугорочно рјешење највећег проблема за многе грађане Бање Луке јесте у изградњи нове топлане и промјени енергента. На путу смо да добијемо једну профитабилну компанију која ће задовољавати интересе грађана и давати квалитетну услугу умјесто једног хроничног губиташа, који је сваке године био само главобоља за нас – казао је градоначелник Радојичић.

Он је изразио задовољство што је Европска банка за обнову и развој партнер Града у овом великом послу.

- ЕБРД ће својим аранжманом, под повољним условима, омогућити да Град у потпуности затвори своју инвестицију у нову еко топлану у износу од 15 милиона КМ и до милион и по марака за обртна средства – казао је Радојичић, додајући да је кредит на 15 година, уз три године грејс периода.

Аранжаман је, како је истакао градоначелник Радојичић, и несумњива валидација самог пројекта, јер је ЕБРД дуго времена анализирао систем даљинског гријања и пратио све што је Град радио у вези с тим.

-Извјештај који су урадили о систему и пројекту, који проводимо представља једну врсту валидације односно верификације у техничком, финансијском и правном смислу овог изузетно комплексног пројекта. Такође, ми смо прва локална заједница којој је на директан начин одобрен овај аранжаман, који није ишао кроз уобичајне процедуре одобрења власти на нивоу Републике и БиХ, и то представља озбиљну оцјену валидности Града као партнера – нагласио је Радојичић.

Он је најавио и нове пројекте са ЕБРД-ом, попут модернизације јавне расвјете, пројекта водоснабдијевања, израде акционих планова за „зелени" и "паметни" град.

Шеф Канцеларије ЕБРД Иан Браун, казао је да уговор комбинује финансирање и екологију и доказује да се може имати комерцијално одрживо даљинско гријање.

-Пројекат такође доказује да се кроз приватни сектор може пружити услуга поузданог централног гријања. Надамо се да ово представља почетак дуготрајне сарадње ЕБРД и Града Бања Лука – казао је Браун, који је овом приликом са менаџером пројекта Борком Торбицом, потписао уговор о импементацији пројекта изградње нове Топлане. 

Овај уговор, према ријечима Торбице, представља уговор о мониторингу, дјеловању и пословању Еко топлане у наредним годинама, не само у правном, техничком и финсијском, већ и дијела који се односи на екологију, заштиту животне средине и здрваља људи и социјални моменат.

Представница УН-овог програма за заштиту животне средине (УНЕП) у Босни и Херцеговини Амина Омићевић истакла је да је ова организација донирала средства за израду студије заштите животне средине за овај пројекат.

-Бања Лука је један од првих пилот градова глобалне иницијативе за даљинско гријање. Изузтено нам је драго што је наш рад са Бањом Луком резултирао директном инвестицијом ЕБРД-а.  Модел који смо овдје користили, биће искориштен како у региону тако и широм свијета – закључила је она.


Материјал преузет са званичног сајта Града Бања Лука - www.banjaluka.rs.ba