Кандидатура за ЕПК 2024.године: Бања Лука има и потенцијал и капацитет

Град Бања Лука и пројектни Тим за апликацију Европска престоница културе „Бања Лука 2024“, организoвали су вечерас у  препуном Дому омладине први јавни дијалог на тему "Европска престоница културе: Бања Лука 2024". 

Како је рекао градоначелник Игор Радојичић, Бања Лука и може, и хоће, и треба да учествује у овом пројекту. 

-Може, јер ако ико има потенцијал и капацитет, има га Бања Лука. Има институције, поједнице, културну сцену, културну публику. Хоће, јер уз сву сумњичавост која постоји у граду за неке пројекте, мислим да је културна јавност стала иза овога јер до сада нисмо чули да не треба да учествујемо. Мислим да требамо јер је култруној сцени у Бањој Луци потребан још један позитиван импулс да иде напријед  - нагласио је Радојичић.

Он је додао, да какав год био исход кандидатуре – Бања Луке ће добити једну путању културе у граду, која треба да подигне и квалитет и квантитет културних догађања.

-Тако да се све то уклапа и у једну генералну сцену регионалне престонице. Европска престоница је један сегмент те опште слике, на којој ћемо вриједно радити и око чега у овом моменту имамо и политички консензус- рекао је градоначелник Радојичић.

Подсјетио је да је вечерашњи скуп прва јавна промоција ове идеје, иако се на њој ради већ доста дуго, од краја прошле године.

Напоменуо је да је Град донио одлуку да улази у кандидатуру, да формирани Тим ”Бања Лука 2024” и Савјет за припрему и учешће Бање Луке у пројекту ЕПК, да се до сада доста тога урадило на анализи културне сцене и приреми стратегије развоја културе.

Очекивању су да се почетком наредне године добије приједлог стратегије развоја културе за наредних десет година, из чега даље иде апликација и све оно што су процедуре за тај поступак.

Гости на вечерашњем скупу били су: проф. др Милена Драгићевић-Шешић, шеф УНЕСКО катедре за културну политику и менаџмент, Универзитет уметности у Београду; Немања Миленковић, директор фондације „Нови Сад 2021“; Береника Никодемска, координатор програма АИР „Вроцлав 2016“ и Владимир Рукавина, директор Народног дома Марибор „Марибор 2012“.

Иначе, припрема и израда потребне документације за кандидатуру Бање Луке одвијаће се до 2020. године, када се очекује проглашење три европске престонице културе за 2024. годину.Материјал преузет са званичног сајта Града Бања Лука - www.banjaluka.rs.ba