Одобрена средства за санацију Банског двора

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић и предсједница Владе РС Жељка Цвијановић, обишли су данас Културни центар Бански двор и најавили да ће ускоро започети реконструкција зграде ове институције културе.

Цвијановић је нагласила да ће Влада Републике Српске финансирати прву фазу обнове Банског дворa у износу од 2,5 милиона КМ.

- Пројекат је велики и радиће се у неколико фаза. Санација обухвата обнову крова, фасаде, као и друге неопходне радове. Бански двор је огроман ресурс Бање Луке, али и Републике Српске и вјерујем да ће након санације ова институција бити у пуном капацитету – рекла је премијерка РС.

Градоначелник Игор Радојичић је рекао да су ово одличне вијести за Бању Луку, јер је сада прилика да Бански двор коначно почне да функционише у пуном капацитету.

- Дуго година чекамо на озбиљну реконструкцију, а заначајан дио објекта тренутно није у функцији, односно доста просторија није у употребљивом стању. Прва фаза би подразумијевала замјену крова, замјену фасаде и столарије, а онда се може ући у санацију инсталација. Након реконструкције, сви грађани Бање Луке ће добити мултифункионалан простор за одржавање културних и других догађаја – нагласио је Радојичић и додао да је Град сада ушао у реконстукцију ужег центра који би требало да добије нови изглед, а Бански двор је једна од најзначајних грађевина у центру града.

Домаћин данашњег састанка био је директор Културног центра Бански двор, Младен Матовић.


Материјал преузет са званичног сајта Града Бања Лука - www.banjaluka.rs.ba