Град уложио огромне напоре да ријеши деценијски проблем даљинског гријања

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Град Бањалука, као оснивач и власник Топлане а.д, води и даље ће водити одговорну политику како према радницима овог предузећа, тако и према грађанима Бањалуке којима смо дужни да обезбједимо стабилно снабдијевање топлотном енергијом.

Исто тако, Град Бањалука одговоран је да заштити јавне финансије и да не дозволи ситуацију да његова јавна предузећа гомилају милионске губитке, рачунајући, примарно, на интересе свих наших суграђана.

Као оснивач и власник Топлане а.д, у протеклих годину дана Град је предузео огромне напоре да ријеши деценијски проблем даљинског гријања у Бањалуци, и то је, као што је нашим суграђанима добро познато, основни разлог зашто је и покренут пројекат изградње нове топлане на био масу – дакле како бисмо прешли на јефтинији и еколошки прихватљивији енергент и, истовремено, наше суграђане ријешили огромног финансијског баласта који остаје иза „старе“ Топлане. 

Према евиденцијама Топлане а.д, ово предузеће тренутно има 134 запослена радника, с тим да ће новоосновано предузеће – Еко топлане, у којем је Град сувласник, запошљавати око 60 радника. Највећи дио тих радника прећи ће управо из Топлане а.д, и то, како смо информисани, под идентичним финансијским условима као што је то и до сада био случај.

Истовремено, 26 радника Топлане а.д. испуњава неки од услова за одлазак у пензију, тако да ће ти запослени бити рјешавани на тај начин. Такође, „стара“ Топлане, која остаје у функцији као резервни капацитет, задржаће 15 до 20 радника Топлане а.д.

Притом, напомињемо да је технолошки вишак – који ће, по тренутним подацима, чини око 30 радника – углавном спадају у категорију административних радника.

Са своје стране, Топлана а.д. је, у сарадњи са синдикатом, припремила план и програм отпуштања тих радника, према којим ће бити испуњене све законске обавезе, па и више од тога. У том смислу, предузимамо све што је у нашој моћи да број отпуштених радника буде што мањи.

Разумијемо незадовољство дијела радника који ће у овом процесу остати без посла и у том контексту гледамо на данашњи штрајк упозорења. Међутим, напомињемо, исто тако, да Град, као оснивач и власник Топлане а.д, мора водити рачуна о стању јавних финансија и заштите интереса свих грађана Бањалуке.
Притом, јавности треба бити познато да су Еко топлане још увијек у пробном режиму рада и да процес запошљавања није окончан, него ће, напротив, трајати и у наредном периоду, све док се у потпуности не оконча процес транзиције.

У техничком смислу, у функцији је осам од укупно 10 котлова на био масу Еко топлане, инсталисаног капацитета од 49 мегават часова. Зависно од техничких предуслова, преостали котлови биће пуштани у функцију у наредним данима.

Послије пуштања у рад цјелокупног капацитета, постројења „старе“ Топлане неће бити кориштена у систему даљинског гријања. Та постројења ће, како је то првобитно и планирано, служити искључиво као резервна варијанта, која би се укључивала у систем само у случајевима екстремних хладноћа.


Материјал преузет са званичног сајта Града Бања Лука - www.banjaluka.rs.ba